De in Lille geboren kunstenaar kwam na zijn Antwerpse opleiding in 1643 naar Amsterdam. Zoals zovelen in het Amsterdam van de zeventiende eeuw was Vaillant een immigrant. Hij maakte snel naam als portrettist, maar onderzocht ook de nieuwste grafische technieken en werd een van de voorlopers van de mezzotint, een vernieuwende techniek die ook wel zwarte kunst wordt genoemd. Zijn vooruitstrevende gebruik van deze techniek maakt hem tot de dag van vandaag een grote naam in de grafische kunst. Het zorgde ervoor dat hij honderd jaar na zijn overlijden nog in tijdschrift De Gids omschreven werd als een vreemdeling “op wiens verblijf hier ter stede ieder Amsterdammer werkelijk trotsch mag zijn […]”.
In de collectie van Museum Van Loon bevinden zich vijf geschilderde portretten van Vaillant. Deze werken worden voor deze tentoonstelling aangevuld met werken uit vooraanstaande (inter-)nationale collecties: Kunsthalle Bremen, Klassik Stiftung Weimar, Wallraf-Richartz Museum, Rijksmuseum, Groninger Museum, Teylers Museum, Stadsarchief Amsterdam, Bonnefanten en Gemeentemuseum Arnhem. Het biedt een eenmalige kans om het werk van Vaillant bij elkaar te zien, de technieken met elkaar te vergelijken en een beeld te krijgen van zijn bijzondere en vaak warme, intieme toets.
‘Als portrettekenaar was Vaillant een van de beste van zijn tijd.’ – portretspecialisten Rudi Ekkart en Claire van den Donk
Vaillants schilderijen, tekeningen en grafische werken zijn van 4 oktober 2024 tot en met 5 januari 2025 in Museum Van Loon te zien. De tentoonstelling, samengesteld in samenwerking met portretspecialisten Rudi Ekkart en Claire van den Donk, is de eerste in Nederland die het oeuvre van Vaillant bij een groot publiek onder de aandacht brengt.
Vaillant is niet de eerste kunstenaar die door Museum Van Loon opnieuw voor het voetlicht wordt gebracht: eerder organiseerde het museum tentoonstellingen over Adolf Pirsch (1858-1929), Philip Alexius de László (1869-1937), Thérèse Schwartze (1851-1918) en Adriaan de Lelie (1755-1820). De loop van de geschiedenis zorgt ervoor dat sommige kunstenaars boven komen drijven en andere vergeten worden, niet altijd terecht. Met deze reeks tentoonstellingen toont Museum Van Loon het werk van vergeten kunstenaars die het verdienen om gehoord en gezien te worden. Zo geeft het museum een stem aan kunstenaars die uit de mainstream (kunst-)geschiedenis dreigen weg te vallen.
Kijk voor meer informatie op de website van Museum van Loon.
Bron: Museum van Loon
Vul deze informatie aan of geef een reactie.