Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

Voorjaar 2023 krijgen de beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw een hoofdrol in Stedelijk Museum Alkmaar: Vincent van Gogh (1853-1890), Paul Cézanne (1839-1906) en Henri Le Fauconnier (1881-1946). Welke invloed hebben zij gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Bergense School.

Book 1 min

De invloed op de ‘jonge garde’

In de tentoonstelling is een selectie originele werken van Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Henri Le Fauconnier opgenomen, die in het eerste decennium van de twintigste eeuw ook daadwerkelijk gezien en bestudeerd werden door de ‘jonge garde’ van de Bergense School. Stedelijk Museum Alkmaar combineert de werken van de drie grote meesters met de oeuvres van Bergense School kunstenaars van het eerste uur: Leo Gestel, Gerrit Willem van Blaaderen, Else Berg, Mommie Schwarz, Dirk Filarski en de broers Wiegman. De tentoonstelling laat hiermee een nieuw en genuanceerd beeld zien van het ontstaan van het expressionisme in Nederland. Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School is daarmee een waardevolle aanvulling op de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Gerrit Willem van Blaaderen, Aan de Seine bij Samois, 1908, olieverf op doek, 100 x 120 cm | particuliere collectie

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus samengesteld door Marjan van Heteren, conservator Stedelijk Museum Alkmaar en prof. dr. Chris Stolwijk, directeur van onze samenwerkingspartner RKD- Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Met bijdragen van drs. Maaike Rikhof en drs. Anita Hopmans (RKD).

Vincent van Gogh, Bloeiende Paardenkastanje, Parijs, mei-juli 1887, olieverf op doek, 45,8 x 46,5cm | Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Activiteiten en educatie

Gedurende de tentoonstelling zijn er diverse activiteiten. Van een gratis inlooprondleiding op zondagmiddag tot verschillende expertlezingen, influencer-gallery talks en rondleidingen door de samensteller. In de schoolvakanties kunnen gezinnen met kinderen meedoen aan kunstworkshops. Voor het primair en voortgezet onderwijs is bij de tentoonstelling een speciaal programma samengesteld.

De tentoonstelling ‘Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School’ zal van 29 april t/m 3 september 2023 te zien zijn.

Bron: Stedelijk Museum Alkmaar

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN