Vakmanschap = Meesterschap

Een prachtige fototentoonstelling van Kees van der Veer in Historisch Museum Haarlemmermeer over het meesterschap in de Polderschuur.

De mannen van de Polderschuur door de ogen van Kees van der Veer

Haarlemmermeermuseum De Cruquius is de gelukkige eigenaar van een omvangrijke collectie. De vele kleine gereedschappen, grote landbouwwerktuigen, en ook huisraad, textiel, oude foto’s, boeken en brieven zijn voor ons van onschatbare waarde. De landbouwwerktuigen staan in het depot ‘de Polderschuur’. Evenals de andere objecten dragen zij bij aan het verhaal van onze Haarlemmermeer: waarom hebben wij deze machines, hoe werkten ze, wat deden ze op het land.

Vooral dat laatste heeft onze huisfotograaf Kees van der Veer bijzonder geïnspireerd. Kees is opgegroeid tussen landerijen en boerderijen in de Kop van Noord-Holland en hij kent ons materiaal nog uit zijn jeugd. Een paar keer per jaar is hij met zijn camera te vinden bij werkzaamheden als het rooien van bieten of het dorsen van graan. Als geen ander weet hij dit werk in beeld te brengen.

Beeld: Historisch Museum Haarlemmermeer

Om werktuigen goed te kunnen bewaren en te kunnen inzetten bij demonstraties in Haarlemmermeer worden al onze werktuigen en machines gerestaureerd door de vrijwilligers van de Polderschuur. Die technische mensen weten niet alleen weten wát er gedaan moet worden maar vooral ook hóe ze het moeten aanpakken. U begrijpt wel, dat vereist puur vakmanschap.

Kees van der Veer was getroffen door deze mannen – ja, het zijn allemaal mannen -, door hun werk en enthousiasme en vooral door hun vakkundigheid. Hij ging met de camera aan de slag en deze persoonlijke fototentoonstelling is het treffende resultaat. ‘Deze mensen vormen een mooi team en allemaal hebben ze wat met historie en techniek’, aldus Van der Veer, ‘ze zijn deskundig op hun eigen vakgebied, ze zijn veelzijdig én overal inzetbaar.’

Bekijk de foto’s, maak kennis met ‘onze mannen van de Polderschuur’ en bewonder hun meesterlijk vakmanschap.

Bron: Historisch Museum Haarlemmermeer

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.