Vaarwel: Landschap van gedachten

Marisca Voskamp en André van Noord waren als geliefden én als kunstenaars onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze indrukwekkende tentoonstelling is een terugblik op hun leven samen - en met hun gezin - in de Zaanse Polder en omhelst een stroom van beelden, foto's, films en impressies van het leven dat ze leidden.

Book 1 min

Marisca Voskamp is een kunstenaar die vluchtige momenten in foto’s, video en tekst vastlegt en daar reeksen van maakt. Daarnaast maakt ze tekeningen, collages, frottages en sculpturen waarin ze natuurlijke materialen uit de polder verwerkt, zoals gedroogd gras. Haar werk is als een stroom van observaties, gedachten en herinneringen die ze steeds opnieuw bevraagt, op zoek naar de essentie van haar ervaringen.

Het fotografisch werk van model en fotograaf André van Noord omvat beelden uit het dagelijks leven zoals molens en de dijk, maar ook het buurmeisje. Veel van zijn werken hebben een serene compositie als uitgangspunt, maar hij verstoorde deze bewust door de sluitertijd aan te passen, te bewegen tijdens de opnames en te krassen of vegen tijdens het ontwikkelproces.

Voskamp en Van Noord verwijzen in hun werk allebei naar de kwetsbaarheid en de voortdurende transformatie van het bestaan. Mede daarom speelt het Zaanse polderlandschap een centrale rol in hun werk: de tentoonstelling laat je met andere ogen kijken naar de Zaanstreek.

Beeld: Zaans Museum

De tentoonstelling is tot en met 29 mei 2022 te zien in het Zaans Museum. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN