Tulp Festival in de tuin van Huis Willet-Holthuysen

Een keer per jaar, in de maand april, staat de tuin van het 17e-eeuwse grachtenpand Huis Willet-Holthuysen prachtig in bloei met onder andere historische tulpen. Tulpen die daadwerkelijk uit de tijd van het echtpaar Willet-Holthuysen komen.

Book 1 min

Het dubbele herenhuis aan de Herengracht heeft bijzondere historische interieurs. Er zijn salons in Neo-Lodewijk XVI-stijl en de tuin is ontworpen als symmetrische Franse stijltuin. Het huis ontleent zijn naam aan het echtpaar dat hier eind 19e eeuw woonde: Abraham Willet en Louisa Holthuysen. Weduwe Louisa schonk het aan de stad Amsterdam met de bedoeling er een museum van te maken.

Barokke tuin

De vroeg achttiende-eeuwse tuinontwerpen van de Franse architect Daniël Marot hebben als inspiratiebron gediend voor de huidige tuin. De sierlijke symmetrische patronen en gesnoeide hagen en bomen verwijzen naar de barokke tuinen voor grachtenhuizen en buitenplaatsen. Vandaag de dag is het een van de weinige formele tuinen in de Amsterdamse binnenstad.

Historische tulpen

In de tuin staan enkele, dubbele en geveerde tulpen, effen, gevlamde en gestreepte tulpen, enkele, dubbele en trosnarcissen, oranje en gele keizerskronen, blauwe druifjes en hyacinten. De bloeiperiode loopt van eind maart tot half mei. Maar dit jaar staan vooral de historische tulpen uit de tijd van het echtpaar Willet-Holthuysen centraal: ‘Duc van Tol Scarlet’ (1850) rood, ‘Julia Farnese’ (1853) roodwit gevlamd, ‘Clara Butt’ (1889) roze, ‘Greuze’ (1891) paars met rood, en ‘Prinses Elisabeth’ (1898) roze.

Tulpen in de tuin van Huis Willet-Holthuysen. Foto: Tulp Festival.

Praktische informatie

Datum: Maand april 2023
Tijd: Dagelijks van 10:00 – 17:00 uur
Locatie: Huis Willet-Holthuysen (Herengracht 605, Amsterdam)
Toegang: Tickets via Tulp Festival

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN