Theaterlezing: De Verwonderingh

Op vrijdag 12 april verzorgt rasverteller Ad Geerdink in schouwburg Het Park in Hoorn een theaterlezing over de Gouden Eeuw. Ondersteund met oogstrelende animaties en 17e -eeuwse live muziek neemt hij zijn publiek mee naar de tijd waarin Hoorn en Enkhuizen zich ontwikkelden tot wereldsteden.

Lees volgende activiteit

In de 17e eeuw ontwikkelde de Noordelijke Nederlanden met amper 1,5 miljoen inwoners zich tot hét handelscentrum van de wereld. Geerdink probeert in zijn lezing een verklaring te vinden voor die wonderbaarlijke ontwikkeling. ‘Men stapte op een schip, reisde naar de andere kant van de wereld en zag handel. Mensen waren tegelijk schipper, koopman, reder en patroon van een kolonie. Ze blaakten van energie, ondernemingslust en zelfvertrouwen. Het ultieme voorbeeld daarvan was David Pietersz de Vries uit Hoorn die je in de meest verre uithoeken ter wereld kon tegenkomen en die overal handelsmogelijkheden zag. Waar kwam dat ongelooflijke zelfvertrouwen vandaan?’

Niet alleen de wereld van de kooplieden en zeelui veranderde drastisch in de Gouden Eeuw. Ook die van thuisblijvers ging in twee generaties tijd volledig op z’n kop. Ad Geerdink vertelt met verve hoe de wereld langzaam maar zeker de Westfriese huiskamer binnendrong. Het interieur, de eetgewoonten en de mode veranderden. Onze voorouders konden zich verwonderen over een wereld die vele malen rijker, groter en gevarieerder was dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Het ultieme symbool van die verwondering is het rariteitenkabinet. Een meubelstuk speciaal gemaakt voor verzamelingen van uiteenlopende exotische voorwerpen, dieren, schelpen, planten, mineralen en (half)edelstenen waarmee de rijke bovenlaag liet zien dat ze mensen van de wereld waren.

Première De Verwonderingh. Via Westfries Museum.

Praktisch

Theaterlezing De Verwonderingh wordt opgeluisterd met 17e-eeuwse muziek van De Zoete Inval met Irene van der Laan (draailier en percussie), Danielle Janssen (contrabas) en Cor van Sliedregt (gitaar, mandoline en bouzouki). De lezing op vrijdag 12 april begint om 19.30 uur en duurt 90 minuten. Kaarten a € 12,50 zijn te koop bij Het Park: www.hetpark.nl.

Ad Geerdink is directeur van het Westfries Museum, een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632 in Hoorn. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Kijk voor meer informatie op www.wfm.nl.

Written by:

Other posts by

Oneindig Noord-Holland maakt verborgen verhalen zichtbaar samen met:

Bekijk het gehele partneroverzicht