Van Gogh aan de Seine

Het Van Gogh-jubileumjaar eindigt met een bijzondere tentoonstelling over kunst aan de Seine. Waarom schilderden de kunstenaars Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand aan deze rivier vlak buiten Parijs?

Book 2 min

In de 19de eeuw werden plaatsen vlak buiten Parijs beter bereikbaar via bruggen en treinen. Tegelijkertijd domineerden rokende schoorstenen van fabrieken steeds vaker de horizon. De tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars deze veranderingen vastlegden.

Natuur en industrie

Vijf ambitieuze kunstenaars, Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand, trokken naar de oevers van de Seine om te schilderen. Met hun ezel in het groen legden ze de veranderingen vast die de opkomende industrie met zich meebracht. Ze vonden er nieuwe, eigentijdse motieven en ontwikkelden hun kleurgebruik en schildertechnieken. Met name de plaats Asnières was bepalend voor de artistieke ontwikkeling van deze kunstenaars.

Charles Angrand, De Seine bij Courbevoie: La Grande Jatte, 1888, Particuliere collectie, afbeelding Van Gogh Museum.

Asnières

Asnières ligt vlak buiten Parijs aan de Seine. Tot ongeveer 1850 stond het bekend als een idyllische groene voorstad waar stedelingen hun vrije tijd doorbrachten. In de tweede helft van de 19de eeuw werd de omgeving van Asnières steeds meer gekenmerkt door opkomende industrie. Vanwege het veranderende landschap en de goede bereikbaarheid vanuit Parijs gingen kunstenaars naar Asnières om te schilderen.

In de tentoonstelling is te zien welke rol Asnières en de Seine hebben gespeeld in de artistieke ontwikkeling van Vincent van Gogh, Georges Seurat, Paul Signac, Émile Bernard en Charles Angrand. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met The Art Institute of Chicago. De tentoonstelling* Van Gogh and the Avant-Garde: The Modern Landscape is daar te zien tot en met 4 september 2023.

Paul Signac, Quai de Clichy, grijze dag, 1887, Particuliere collectie, afbeelding Van Gogh Museum.

Bezoekersinformatie

Waar? Van Gogh Museum, Museumplein 6, 1071 DJ, Amsterdam
Openingstijden: Dagelijks open. Wegens werkzaamheden en feestdagen zijn de openingstijden op sommige dagen aangepast. Bekijk voor je bezoek de website van het Van Gogh Museum.
Entree: €20, gratis onder de 18 of met museumkaart
Bestel tickets via de website van het Van Gogh Museum.

Bron en omslagfoto: Van Gogh Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN