Tentoonstelling Breitner Israels en tijdgenoten

Het Stadsarchief Amsterdam presenteert van 3 maart t/m 30 mei 2021 de tentoonstelling 'Breitner Israels en tijdgenoten, Amsterdam in aquarel en pastel'. Er zullen topstukken te zien zijn van verschillende kunstenaars, waaronder George Hendrik Breitner, Leo Gestel en Nicolaas van der Waay. De sprankelende werken in waterverf en pastelkrijt geven een prachtig beeld van Amsterdam aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw.

Rond 1900 maakt Amsterdam een snelle groei door. Handel en stadsuitbreidingen geven de stad na lange tijd weer dynamiek. De bedrijvigheid trekt kunstenaars aan zoals George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Piet Mondriaan en Leo Gestel. Samen met werken van Johan Conrad Greive, Maurits van der Valk, Félicien Bobeldijk en Nicolaas van der Waay en vele anderen krijgen we een prachtig beeld van de stad die met nieuw elan de moderne tijd omarmt. De bouwputten voor nieuwe winkels en woonwijken, het woelige uitgaansleven en het werk in fabrieken en ateliers, de landelijke randen van de stad. Maar ook verstilde stadsgezichten die verhalen van de tijdloze schoonheid van Amsterdam. De sprankelende kleurschakeringen van waterverf en pastelkrijt brengen de stad in al zijn facetten tot leven.

Hendrik Jan Wolter, confectie-atelier

De tentoonstelling ‘Breitner Israels en tijdgenoten, Amsterdam in aquarel en pastel’ brengt eenmalig topstukken uit eind negentiende en begin twintigste eeuw samen in het Stadsarchief Amsterdam. De eigen unieke collectie wordt aangevuld met bruiklenen uit onder meer het Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Frans Hals Museum, Centraal Museum en particuliere collecties. Een groot aantal van de werken zijn zelden of nooit tentoongesteld.

Leo Gestel, Café-terras aan het Rembrandtplein, 1906

Publicatie

Bij Uitgeverij THOTH verschijnt het boek ‘Amsterdam in aquarel en pastel 1860-1920’, geschreven door gastconservator J.F. Heijbroek.

Evenementen

Tijdens de expositie presenteert het stadsarchief een evenementenprogramma met onder meer stadswandeling, rondleidingen en lezingen. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/stadsarchief.