Tentoonstelling Bouwmeester Bleijs in de Amstelkerk

Iedere Amsterdammer kent de indrukwekkende St. Nicolaaskerk aan de Prins Hendrikkade. De kerk wordt beschouwd als het meesterwerk van de 19de-eeuwse architect, A.C. Bleijs, die bij niet minder dan zestig bouwprojecten in de hoofdstad was betrokken. Deze hardwerkende en eigenwijze architect, die een heel eigen idee had over de stijl waarin hij wilde bouwen, krijgt tussen 21 augustus en 22 september een eigen tentoonstelling in de Amstelkerk.

Book 1 min

Adrianus Cyriacus Bleijs (1842-1912) was een van de weinige katholieke architecten in die tijd die niet uitsluitend in neogotische stijl bouwde. Architectuurliefhebbers kennen hem onder meer van De Gekroonde Jaagschuit en de Sint Cyriacus en Franciscuskerk in Hoorn, en de Sint Nicolaaskerk en het Sint Elisabethgesticht in Amsterdam.

In 1903 deed de Hoorns-Amsterdamse architect Adrianus Bleijs zijn tekeningenarchief van de hand in een veilinghuisje aan de Oudezijds Voorburgwal 28. 120 jaar later brengen Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Hoorn, Bleijs weer terug naar Amsterdam met een tentoonstelling in de Amstelkerk.

Naast deze tentoonstelling organiseren Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Hoorn ook lezingen, een wandeling, restauratiebezoeken én een oeuvreboek rond Adrianus Bleijs. Willeke Jeeninga en Laura Jonkhoff schreven Bleijs’ biografie, Adrianus Cyriacus Bleijs. Architect te Hoorn en Amsterdam, die vanaf 22 augustus in het Stadsboekwinkeltje aan de Reguliersgracht 67 in Amsterdam ligt.

Sint Elizabethgesticht, Mauritskade 28, Amsterdam, 1888. Foto Bouwkundig Weekblad via Wikimedia Commons.

Tussen 21 augustus en 22 september is de tentoonstelling gratis te bezoeken in de Amstelkerk (Amstelveld 10,
Amsterdam). De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 9:00-17:00.

Er is tevens een boekpresentatie met lezing over het bouwhistorisch onderzoek naar Bleijs’ pastorie in Diemen, op 29 augustus, om 20.00 uur, ook in de Amstelkerk.

Bron: Stadsherstel Amsterdam/Wikipedia/Nieuwsbrief Ons Amsterdam

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN