Tentoonstelling ’75 Jaar Vrijheid’ in het Poldermuseum

De tentoonstelling '75 Jaar Vrijheid' start met een tijdlijn en neemt de bezoekers aan de hand van verschillende thema's mee door de oorlogsjaren. Naast objecten zijn er een groot aantal originele stukken uit de Tweede Wereldoorlog, allen uit de verzameling van het Poldermuseum te zien. De tentoonstelling is gratis, op afspraak, te bezoeken.

Tot en met 31 oktober 2020 is de tentoonstelling ’75 Jaar Vrijheid’ in het Poldermuseum te Waverveen te zien. Een bijzondere tentoonstelling met een groot aantal originele stukken uit de Tweede Wereldoorlog, verzameld door Jan Compier (oprichter van het museum) en samengesteld in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV).

Ter herdenking van de bevrijding organiseert het Poldermuseum de tentoonstelling ’75 Jaar Vrijheid’ met stukken uit eigen verzameling. Jan Compier heeft door de jaren heen een bijzondere collectie aan documenten en materialen verzameld, zoals identiteitsboekjes, voedselbonnen, proclamaties, originele (verzets) kranten, strooifoto’s van het Koninklijk Huis, een Jodenster en dagboeken van zowel slachtoffers als van NSB-ers.

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling bestaat uit de nalatenschap van Chris van der Linden. Hij was amateur historicus met een grote passie voor het onderzoek naar de zes oorlogsvliegtuigen die zijn neergestort in wat nu de gemeente De Ronde Venen is.

Jan vind het erg belangrijk te laten zien dat geschiedenis niet zwart wit is. “Je weet niet van jezelf wat jij allemaal zou moeten doen om bijvoorbeeld je gezin te beschermen als er oorlog uitbreekt. Sommigen hebben bewust de keuze gemaakt, maar heel veel mensen hadden geen keuze. Net als het RHCVV vind ik het heel belangrijk om deze verschillende kanten te tonen, om te zorgen voor bewustwording. Het besef dat oorlog weer heel makkelijk kan gebeuren”. Het RHC Vecht en Venen werkt mee aan het samenstellen van deze tentoonstelling omdat het enerzijds het zo’n bijzondere collectie is en anderzijds omdat het niet vergeten mag worden. Herdenken is herinneren voor de toekomst.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen