Stadswandeling: Sporen van Slavernij in Haarlem

Ook Haarlem kent een slavernijverleden. Dineke Stam en Miriam Rasoelbaks leiden ons langs plekken uit het Haarlemse koloniaal verleden en vertellen de verhalen die erachter zitten.

Woensdag 30 juni 2021 start om 13:00 uur en om 15:00 uur in het Kenaupark de stadswandeling Sporen van Slavernij in Haarlem. Zo lopen we tijdens deze stadswandeling langs het huis van de familie Testart met een bijzondere familiewapen boven de voordeur. In 1750 betrok de toenmalige Haarlemse burgemeester Elbert Testart de woning. Testart was tevensbewindhebber van de VOC.

Susanna Dumion’s levensverhaal begon met haar geboorte in slavernij in Suriname. Aan het einde van haar leven woonde ze in Haarlem. Onder haar portret uit de collectie van het Teylers Museum is te lezen: ‘Geboren te Surinamen. Overleden te Haarlem den 12 Nov. 1818 in den ouderdom van 105 jaren’. Inmiddels weten we steeds meer over deze Susanna.

Susanna Dumion. Collectie Teylers Museum.

Sporen van de koloniale economie komen we in Haarlem tegen op het Verwulft: ’t Gekroond Oost- en West-Indies Worstvat. Koloniale producten als suiker, tabak en koffie zijn ook verbonden aan de slavernij.

Aanleiding voor deze stadswandelingen is de Keti Koti – Verbreek de ketenen: de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de Nederlands koloniën Suriname en de Antillen. In Nederlands-Oost Indië werd de slavernij officieel in 1860 afgeschaft.

Familiewapen boven de voordeur van het huis van de familie Testart.

Praktisch

Datum: Woensdag 30 juni 2021 – 13 uur & 15 uur
Vertrek: Kenaupark, Haarlem, bij standbeeld Hannie Schaft
Aantal deelnemers: maximaal 20 personen
Aanmelden: verplicht via info@bdkennemerland.nl
Kosten: gratis (let op: meld je tijdig af als je niet kan)

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.