Stadsverwanten – Op zoek naar onze familiegeschiedenissen

Leerlingen van Amsterdamse basisscholen onderzochten op een persoonlijke en creatieve manier hun familiegeschiedenis. In de tentoonstelling Stadsverwanten delen zij bijzondere, soms emotionele en indringende verhalen over hun families en hoe hun levens gevormd zijn door migratie, kolonialisme en wereldwijde crises. Tegelijkertijd zijn het verhalen over liefde, over veerkracht, over verzet en het benutten van talenten en mogelijkheden. Door zich te richten op de mensen die ons voorgingen, biedt Stadsverwanten een frisse blik op de geschiedenis van Amsterdam. Hoe zagen hun levens eruit, wat heeft hen gevormd? Welke beslissingen namen ze waardoor onze levens vandaag beïnvloed worden? Dana Saxon, oprichter en CEO van Ancestors UnKnown, verbond zich als gastcurator aan deze tentoonstelling, met een glansrol voor de Amsterdamse leerlingen.

Book 3 min

Tu Trieu vlucht in 1979, samen met haar ouders, met de boot uit Vietnam. Maar het overvolle vissersbootje raakt in de problemen en haakt aan bij een Nederlands boorschip dat voor anker ligt in de Zuid-Chinese Zee. Op het schip ontstaat discussie over wat te doen – het opnemen van vluchtelingen leidt immers tot problemen met de Vietnamese autoriteiten. Maar als het vissersbootje begint te zinken en de opvarenden in paniek in het water springen, zet de bemanning alles op alles om hen te redden. Uiteindelijk komen ruim 260 mensen aan boord, waaronder Tu Trieu, maar bijna 80 mensen, ook kinderen, verdrinken.  De Vietnamese regering sleept het boorschip naar de kust en zet de gevluchte mensen gevangen. Dan grijpt de Nederlandse regering diplomatiek in, en een deel van de vluchtelingen wordt in Nederland opgevangen. Zo komt Tu Trieu in Amsterdam terecht, waar haar zoons Tobi en Nick geboren worden, en nu op school zitten.

Verhalen van jonge ‘familiehistorici’

Tobi en Nick tekenden dit familieverhaal op in het kader van het educatieve programma Ancestors unKnown. Hierin onderzoeken leerlingen van Amsterdamse basisscholen hun familie­geschiedenis. Verhalen van hun familieleden, oude fotoalbums, een bezoek aan het Stadsarchief, via allerlei bronnen maakten ze kennis met hun verleden en hebben zij hun eigen familieverhaal opgetekend. Meestal onverwachte en onderbelichte geschiedenissen. De verhalen van de twee broers en veel andere van deze jonge ‘familiehistorici’ worden in de tentoonstelling gekoppeld aan verwante geschiedenissen uit de collectie van het Stadsarchief. Met illustraties van Hedy Tjin en video’s van Jeremy Flohr is Stadsverwanten een kleurrijke tentoonstelling die past bij het heden en het verleden van de stad.

Dana Saxon over Stadsverwanten:

“Mijn eigen onderzoek naar mijn familie heeft me verrast en trots gemaakt op mijn herkomst. Dat geldt net zo voor veel van de leerlingen in het project Ancestors unKnown. Deze tentoonstelling biedt iedere bezoeker de kans een onbekend verhaal van zijn of haar voorouders te ontdekken.”

Gesprekken en bronnen: beginnen met familieonderzoek

Gesprekken met hun familie, hun gemeenschap en met elkaar waren cruciaal voor de jonge familieonderzoekers. Maar ook het archief vormde een belangrijke bron. Stadsverwanten wil bezoekers inspireren om na te denken over hun eigen familie en familiegeschiedenis en helpen bij het zetten bij de eerste stappen in het onderzoek. Daarom zijn in de tentoonstelling vragen verweven die een aanzet kunnen geven voor een eerste gesprek. Ook zijn er heldere handleidingen bij de bronnen. Want hoe begin je met het vinden van de geschiedenis van jouw voorouders in het archief? Bovendien staan op doordeweekse dagen ook medewerkers van het Stadsarchief klaar om iedereen, en vooral de beginnende familieonderzoeker, te helpen bij de interessante en verrassende ontdekkingstocht naar hun voorouders.

De broers Tobi en Nick voor een van de werken van illustrator Hedy Tjin die zij maakte voor de tentoonstelling Stadsverwanten.

Verwerving van nieuwe archieven

In het Stadsarchief is over elke Amsterdammer wel iets terug te vinden. Maar zeker niet over elke Amsterdammer evenveel. Geld, macht en status spelen daarbij een belangrijke rol. Van rijke en invloedrijke families zijn vaak uitgebreide persoonlijke archieven bewaard, met foto’s, brieven en dagboeken, meestal geschonken door de familie. Maar van ‘gewone’ Amsterdammers zijn dat soort documenten zeldzaam. Veel meer gaat het dan om informatie die óver mensen is bewaard en foto’s die ván mensen zijn gemaakt. Dat geldt zeker voor Amsterdammers met een migratiegeschiedenis. In deze tentoonstelling vraagt het Stadsarchief bezoekers dan ook om na te denken over het toevoegen van persoonlijke archieven aan de collectie.

Feestelijk openingsweekend voor kinderen

Op 11 en 12 juni is er een feestelijk openingsweekend van Stadsverwanten. Ouders, grootouders, kinderen en iedereen die voelt als familie kan op zoek naar de gedeelde geschiedenis. Er zijn creatieve kinderactiviteiten, workshops en inlooprondleidingen, en er is een expert in huis voor al je vragen over familieonderzoek. Het Stadsarchief is open van 12-17 uur en de toegang is gratis. Het gehele programma staat op amsterdam.nl/stadsarchief.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN