Sound and Shadows

Dat Weesp van oudsher een maakstad is, was u vast al bekend. Om maar een paar voorbeelden te noemen: de Weesper jenever, het Weesper bier, de van Houten Chocolade, maar natuurlijk ook het eerste Hollandse Porselein, het Weesper Porselein. Maar ook nu is Weesp nog altijd een maakstad. Dé reden dat Museum Weesp en Het Domijn een samenwerking zijn aangegaan. In deze Expo-serie toont Museum Weesp ieder half jaar werk van een andere maker van het creatieve werklandgoed Het Domijn in Weesp.

Book 1 min

Museum Weesp zet een stap in het heden

Tijdens de officiële opening van de expo-reeks Made in Weesp sprak Jan van der Does (lid van het dagelijks bestuur met in zijn portefeuille Kunst, Cultuur, Monumenten en Erfgoed) de mooie woorden, hier komen twee parels van Weesp samen. Een bijzondere samenwerking die een zeer vernieuwende expositie tot stand bracht.

Het prachtige stadhuis van Weesp, leent zich uitstekend voor wat er in het verleden gemaakt is in Weesp, maar zeker ook voor wat er nu gemaakt wordt.

Sound and shadows

De eerste expositie in deze exporeeks is ontwikkeld door Museum Weesp in samenwerking met de internationale kunstenaars Claudine Arendt en Sven Gastauer. Zij raakten geïnspireerd door de bewegingen onderwater en maakten vervolgens uniek serviesgoed van porselein, gevormd door echo’s van plankton.

Plankton is het begin van onze voedselketen, de laatste stap in deze keten is ons bord. Wetenschappers van het Scripps Institution of Oceanography (University of California, San Diego) ontwikkelden een diepwaterrobot die plankton met sonar akoestisch in beeld brengt. Beeldend kunstenares Claudine Arendt is hierdoor geïnspireerd en vertaalt dit unieke geluidbeeld naar een vorm in porselein. Een bijzondere benadering van ontwerpen, gebaseerd op innovatieve digitale technieken. Porselein met een hedendaags verhaal in de stad van het vroegste Hollands porselein.

Claudine Arendt, Sven Gastauer en Scripps Insititution of Oceanography, San Diego, USA. Serviesgoed van porselein, gevormd door echo’s van plankton.

Sound and Shadows is te zien in Museum Weesp van zaterdag 15 oktober 2022 t/m vrijdag 31 maart 2023.

Bron: Museum Weesp

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN