Slot Zuylen en Slavernij

Slot Zuylen werd rond 1750 verbouwd met geld dat werd verdiend in koloniale handel en slavernij. De tentoonstelling onderzoekt de betrokkenheid van haar bewoners in het koloniale verleden. Ook opent Slot Zuylen haar deuren voor de krachtige verhalen van mensen van kleur.

Slot Zuylen en Slavernij

Slot Zuylen, sinds de late zeventiende eeuw bewoond door de familie Van Tuyll van Serooskerken, is zoals veel andere kastelen, paleizen en grachtenpanden in Nederland een zichtbaar, tastbaar overblijfsel van de vroegere welvaart en bloei. Het slot is dankzij haar vroegere bewoner Belle van Zuylen ook een symbool voor vrijheid van vrouwen en verlichte ideeën geworden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het slot in de achttiende eeuw gerenoveerd werd met geld uit de koloniën, mede verdiend door slavenhandel en -arbeid.

Hoe verhield Belle – beroemd als verlicht denker en vrijgevochten vrouw – zich tot het koloniale fortuin van haar familie? Sprak zij zich uit over slavernij? En welke nakomelingen uit de koloniën in het Nederland van nu staan in verbinding met het slot?

Aan de hand van portretten, archiefstukken en andere historische werken wordt getoond welke financiële belangen de 18e-eeuwse bewoners van het slot hadden in koloniale handel en slavernij.

Achtergrond van het koloniale fortuin

Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken en Helena Jacoba de Vicq, de ouders van beroemd vrijdenker en schrijver Belle van Zuylen, kregen in het midden van de achttiende eeuw een immens fortuin in handen dat in grote mate door kolonialisme en slavernij was vergaard. Ze bezaten aandelen in de VOC, de WIC, de Utrechtse Compagnie, de Engelse East India Company en de South Sea Company. Dit fortuin wendde Diederik Jacob onder andere aan om Slot Zuylen compleet te moderniseren en tevens belegde hij tienduizend gulden in leningen aan Surinaamse plantages. Na het overlijden van haar vader ontving Belle een erfenis, die voor bijna veertig procent uit waardepapieren in koloniale ondernemingen bestond.

Meer informatie

Data: 27 augustus tot 5 december 2021
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11:00 tot 15:30 uur.
Tijdsloten: zeker zijn een tijdslot, reserveer hier alvast een kaartje.
Entree: de reguliere toegangsprijzen zijn van kracht.

We heten je van harte welkom op Slot Zuylen. Uiteraard met alle voorgeschreven voorzorgsmaatregelen om je bezoek zo veilig en prettig mogelijk te maken. Lees voor je bezoek de coronamaatregelen goed door.

Lezing door dr. Frank Dragtenstein

Op 7 oktober spreekt dr. Frank Dragtenstein in de Gobelinzaal van Slot Zuylen over stemmen van verzet; brieven van slaafgemaakten. Voorafgaand kunt u de tentoonstelling Slot Zuylen en Slavernij bezoeken. Dragtenstein is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Surinaamse slavernij, de marronage en geschiedenis van Afrikanen in de diaspora. Hij promoveerde in 2002 aan de Universiteit Utrecht en publiceerde verscheidene boeken. Bestel hier je kaartjes.

Bron: Slot Zuylen

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.