
Noguchi
Isamu Noguchi (1904, LA) is zoon van een Japanse vader en een Amerikaanse moeder. In 1927 was hij in Parijs zeven maanden lang de assistent van de beeldhouwer Constantin Brancusi. Hij reisde veel door Amerika, Europa en Azië om de beeldhouwkunst te bestuderen. In 1936 had hij een kortstondige affaire met de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo, met wie hij de rest van haar leven bevriend bleef. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij vrijwillig zes maanden in een interneringskamp om door middel van kunst het moreel onder de Japanse gevangenen hoog te houden. In de jaren vijftig en zestig brak hij internationaal door met vaak biomorfe sculpturen in steen, hout en metaal. Zijn salontafel en Akari lichtsculpturen, gemaakt van Japans Washi papier over een houten geraamte, zijn inmiddels design-klassiekers.
Wereldburger
Met zijn innovatieve benadering van beeldhouwkunst drukte Noguchi een onuitwisbare stempel op de kunstwereld. Alles in de ruimte bezat voor hem sculpturale potentie: A sculpture is a relationship of forms in space (uitspraak uit 1936). In Noguchi’s wereld behoorden ook zijn tuinen, meubels, lampen, speeltoestellen, toneeldecors of keramiek tot de sculptuur. Zijn rijke oeuvre weerspiegelt zijn levensloop als wereldburger en als kind tussen twee werelden: het Japan van zijn vader en het Amerika van zijn moeder. Tot zijn belangrijkste publieke werken behoren Red Cube in New York (1968), Horace E. Dodge Fountain in Detroit (1976), zijn tuinaanleg voor de Unesco in Parijs (1956-58) en de Billy Rose Beeldentuin van het Israël Museum in Jeruzalem (1960-65). In 1986 verzorgde hij de Amerikaanse inzending voor de Biënnale in Venetië met als grote blikvanger een spiraalvormige glijbaan, pal voor het Amerikaanse paviljoen. In Nederland is zijn werk te zien in het Kröller-Müller museum en Museum Voorlinden.

Isamu Noguchi met Akari lichtsculptuur, ca. 1960. The Noguchi Museum Archives, fotograaf onbekend. © The Isamu Noguchi Foundation and Garden Museum, New York/Artists Rights Society/Pictoright .
Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met bijdragen van Frits Scholten, conservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum en gastconservator Alfred Pacquement.
Twaalfde keer
Isamu Noguchi in de Rijksmuseumtuinen is de twaalfde tentoonstelling in de vrij toegankelijke tuinen van het Rijksmuseum. Eerder waren beelden te zien van Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014), Joan Miró (2015), Giuseppe Penone (2016), Jean Dubuffet (2017), Eduardo Chillida (2018), Louise Bourgeois (2019), Ellsworth Kelly (2021), Barbara Hepworth (2022), Richard Long (2023) en Lee Ufan (2024).
De tentoonstelling Isamu Noguchi in de Rijksmuseumtuinen is van 28 mei t/m 26 oktober te zien en gratis toegankelijk.
Bron: Rijksmuseum Amsterdam
Vul deze informatie aan of geef een reactie.