
Bijzondere collectiestukken worden speciaal voor deze gelegenheid uit de kluis of het depot gehaald en de expert vertelt de boeiendste verhalen. Natuurlijk is er gelegenheid tot vragen stellen. Schouwen vinden altijd plaats in klein gezelschap. Zorg dus dat je snel een ticket koopt via de agenda of onderstaande links.
Alle Schouwen vinden plaats op vrijdag en starten om 15.00 uur. Een Schouw duurt ongeveer drie kwartier.
Vrijdag 12 mei: Leer oude kaarten lezen
Sprekers: Onderzoekers Anne-Rieke van Schaik en Marissa Griffioen
Tijdens deze schouw bespreken promovendi Anne-Rieke van Schaik en Marissa Griffioen enkele voorbeelden uit de rijke kaartencollectie van het Allard Pierson. Iedere kaart is anders en daardoor op andere manieren te bekijken en onderzoeken. Tijdens deze schouw krijg je handvatten om op drie verschillende manieren naar oude kaarten te kijken. Welke verhalen zitten er achter een achttiende-eeuwse zakatlas, een wijkkaart van Amsterdam en militaire kaarten van de Atjehoorlog?
Promovendi Marissa Griffioen en Anne-Rieke van Schaik stellen momenteel samen met bijzonder hoogleraar historische cartografie Bram Vannieuwenhuyze een handboek historische cartografie samen. Marissa Griffioen heeft de Master Boekwetenschap gestudeerd, en doet nu onderzoek naar het gebruik van kaarten in de vroegmoderne Lage Landen.
Vrijdag 2 juni: Dagboek van een 18de-eeuwse vroedvrouw
Spreker: Collectiespecialist Jessie Pietens
“Ik keerde het weer, kreeg de voetjes te pakken en verloste de vrouw ervan, zonder pijn of smart”
Tussen 1693 en 1745 hield Catharina Schrader een “memory boeck” bij, een dagboek waarin zij de bevallingen bijhield die zij als vroedvrouw in Friesland bijwoonde. Dit unieke vroedvrouwen-dagboek – waarvan er slechts een handvol overgebleven zijn – geeft niet alleen een kijkje in de verloskundige bijzonderheden van bevallingen uit die tijd, maar ook van het dagelijkse leven rond 1700 en de belevingswereld van mensen uit die tijd. Naast dit unieke “memory boeck” laat collectiespecialist Jessie Pietens meer dingen zien en horen die inzicht geven in de geschiedenis van dit bijzondere vrouwenberoep.
Jessie Pietens is collectiespecialist handschriften en archieven bij het Allard Pierson. Zij is gespecialiseerd in laatmiddeleeuwse en vroegmoderne cultuurgeschiedenis en heeft bijzondere interesse in vrouwengeschiedenis, letterkunde, Engeland en Schotland. Een van haar huidige projecten is het traceren van literaire manuscripten en ander creatief werk van vrouwen binnen de verzamelingen van het Allard Pierson.
Vrijdag 9 juni: Raadselachtige wegwijzers
Spreker: Bijzonder hoogleraar historische cartografie Bram Vannieuwenhuyze
Tijdens deze schouw toont en bespreekt bijzonder hoogleraar historische cartografie Bram Vannieuwenhuyze enkele voorbeelden uit de rijke kaartencollectie van het Allard Pierson. Een vroegmoderne kaartenbundel, een dubbele negentiende-eeuwse wereldatlas en een twintigste-eeuwse wijzerkaart van Amsterdam komen op tafel. Samen bespreken en bekijken we deze drie raadselachtige cartografische producten uit Amsterdam.
Datum nog onbekend: ’t Oudste kaartje van een nieuw Koninkrijk der Nederlanden
Spreker: Oud-conservator cartografie Peter van der Krogt
Vul deze informatie aan of geef een reactie.