Schermerhorn: óók een familie

Schermerhorn is door de jaren heen een soort bedevaartplaats voor Amerikaanse Schermerhorns geworden. Een nieuw project maakt dit inzichtelijk.

Zaterdag 13 april wordt in de Grote Kerk Schermerhorn het project  “Schermerhorn, óók een familie” geopend. Het project toont op allerlei manieren hoe de Westfriese familie Schermerhorn uitzwermde over Nederland, de VS, Canada en Rusland.

Het lijkt ongelofelijk, maar het is waar, Schermerhorn is door de jaren heen een soort bedevaartplaats voor tientallen Amerikaanse en Canadese Schermerhorns. Het gastenboek in de kerk getuigt daarvan.

NY Schermerhorn-station. Foto door Ingrid Schtaz. Via Grote Kerk Schermerhorn.

Praktisch

Het project  kent diverse activiteiten.

Zaterdag 13 april wordt om 14.00 uur de expositie geopend. Historicus Tony Keevel vertelt  dan over de oorsprong van de familie Schermerhorn, en hoe een Noord-Hollands dorp naam maakte in Amerika. Op de expositie zijn foto’s en kaarten te zien zoals bijvoorbeeld die van de oude Schermerhorns en hun stolpen, en de bokkenwagen van de familie in de Noordeindermeer. Toegang is gratis.

Vrijdagavond 19 april wordt om 20.00 uur de film Het Familieraadsel vertoond, de VPRO-documentaire van Cherry Duyns over het drama rond Dirk Schermerhorn in Stalins Rusland. Entree € 5,-

Zaterdagavond 20 april bent u om 20.00 uur welkom bij de levendige voorstelling “De Schermerhorns: familieverhalen verteld en vertoond”, waarin verhalen van mensen en tijden elkaar kruisen. Entree € 5,-

Willem Dirksz Schermerhorn, De Zuiderhoeve. Via Grote Kerk Schermerhorn.

De expositie en activiteiten vinden plaats in de Grote Kerk Schermerhorn. De expositie is geopend op 13, 14, 20, 22, 27 en 28 april. Zondagochtend 14 april is de expositie geopend tot 14.30 uur en start om 15 uur het concert door het Pergolesi Ensemble, die het prachtige Stabat Mater van Pergolesi uitvoert.

Zie  voor meer info, openingstijden en tickets op: https://www.grotekerkschermerhorn.nl/agenda/