Rasverteller belicht Gouden Eeuw

Wie meer over de Gouden Eeuw wil weten, kan zaterdag 5 oktober in schouwburg Het Park in Hoorn een lezing van rasverteller Ad Geerdink bijwonen.

Geerdink, in het dagelijks leven directeur van het Westfries Museum, zal zijn publiek meenemen op een duizelingwekkende ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw, waarin Hoorn en Enkhuizen zich ontwikkelden tot wereldsteden. Zijn lezing De Verwonderingh wordt ondersteund door fraaie, het hele toneel vullende animaties en 17e eeuwse muziek van ensemble De Zoete Inval.

Première De Verwonderingh. Foto: Benno Ellerbroek

Zelfvertrouwen

In de 17e eeuw ontwikkelden de Noorderlijke Nederlanden met amper 1,5 miljoen zich tot het handelscentrum van de wereld. Schippers, kooplui en reders blaakten van energie en ondernemingslust. Het ultieme voorbeeld daarvan was David Pietersz de Vries uit Hoorn, die je in de meeste verre uithoeken ter wereld kon tegenkomen. De man zag overal handelsmogelijkheden. Maar waar kwam dat ongelooflijke zelfvertrouwen vandaan? Geerdink gaat daar een antwoord op geven.

Rariteitenkabinet

Ook zal hij uitleggen hoe de wereld langzaam maar zeker de Westfriese huiskamer binnendrong en het interieur, de eetgewoonten en de mode veranderde. Het ultieme symbool van die verandering is het rariteitenkabinet, een meubelstuk dat speciaal was gemaakt voor verzamelingen met uiteenlopende voorwerpen, dieren, schelpen, planten, mineralen en (half) edelstenen. De rijke bovenlaag kon hiermee laten zien dat ze mensen van de wereld waren.

De lezing duurt negentig minuten en kaarten kosten € 15,-. Ze zijn te koop via www.hetpark.nl