Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars! 

Wat beweegt iemand zijn leven te wijden aan het verzamelen van honderden rammelaars? Heinz Keijser leidt voor de oorlog een vol, actief en creatief leven, omringd door kunstenaars, fotografen en theatermakers. Na de oorlog is daar weinig meer van over. Het constante vluchten, de onderduik en het verlies van dierbaren heeft hem getraumatiseerd. De zoektocht naar een miniatuurrammelaartje geeft hem een nieuwe levensvervulling.

Zoektocht

In 1947 koopt Keijser een miniatuurrammelaartje voor zijn zwangere vrouw Eva Loeb. Wanneer het kindje levenloos ter wereld komt, geeft Heinz het rammelaartje weg, tot verdriet van Eva. Hij gaat op zoek naar eenzelfde exemplaar. Deze zoektocht naar één rammelaartje  leidt uiteindelijk tot een unieke verzameling van 900 rammelaars uit alle tijden en windstreken, uiteenlopend van kostbare exemplaren van goud en zilver tot rammelaars van been, hout en plastic.

Houvast

Het verzamelen geeft Heinz weer houvast in zijn leven. Zijn verzameling wordt beroemd en trekt bezoekers van over de hele wereld. Zo vervult hij alsnog de diepe wens om zijn bestaan na de Holocaust opnieuw zin en betekenis geven.

Afbeelding: Heinz Keijser. Fotograaf: Cas Oorthuys

Podcast: De man met de rammelaars

Wat beweegt een volwassen man om bijna duizend rammelaars te verzamelen? Podcastmaker Lotte van Gaalen gaat op zoek naar het antwoord in de vierdelige serie ‘De man met de rammelaars’. Ze vertelt hierbij het wonderlijke levensverhaal van Heinz Keijser, dat begint in het Duitsland van de jaren ‘20 en eindigt in een naoorlogs Nederland, in een huis dat tot aan het plafond is gevuld met rammelaars.

Audiotranscriptie voor doven en slechthorenden

Deze verhalende podcast is gemaakt in samenwerking met audio agency Airborne, dat verantwoordelijk is voor prijswinnende podcasts als ‘Verborgen Verhalen’, ‘Topstukken’ en ‘The Journey’. ‘De man met de rammelaars’ is vanaf 6 december 2021 beschikbaar via alle reguliere podcastplatformen. Nieuwe afleveringen verschijnen elke twee weken op maandag.

De tentoonstelling Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars! neemt je mee langs het boeiende en bewogen leven van Heinz Keijser, zijn opmerkelijke verzameling en het verband daartussen. Waarom verzamelen mensen? Wat verzamel jij? En waarom?

Bron: Joods Cultureel Kwartier

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.