
Het anti-oorlogsgeluid van Anselm Kiefer
De tentoonstelling van Anselm Kiefer in het Stedelijk en Van Gogh Museum sluit nauw aan op de huidige tijdsgeest. Het Parool scheef: ‘zijn oorlogsthematiek is weer griezelig actueel’, de New York Times: ‘Kiefer drukt zijn anti-oorlogssentiment op subtiele en openlijke wijze uit’. Eind jaren ‘60 richt Kiefer zich als een van de eerste Duitse kunstenaars op het beladen Duitse oorlogsverleden. Dit komt hem in zijn vaderland op hevige kritiek te staan, maar internationaal oogst hij, als eerste in Nederland, brede waardering.
De tentoonstelling bevat talloze verwijzingen naar oorlog. In het kunstwerk Innenraum verbeeldt Kiefer de Berlijnse rijkskanselarij, in 1938 gebouwd in opdracht van Hitler, als een onheilspellende plek, met duidelijke tekenen van verval. In het schilderij Field of the Cloth of Gold verwijst hij naar vredesbesprekingen in 1520 tussen de Franse en Engelse koning – een jaar later brak toch oorlog uit. Een bommenwerper van lood biedt, verzwaard met boeken en bloemen, ook hoop op wedergeboorte.
Hoop spreekt ook uit Kiefers indrukwekkende installatie die de hele omloop rond de historische trap van het Stedelijk beslaat. Het werk symboliseert met uniformen, gedroogde rozenblaadjes en goud de cyclus van leven en dood. De titel verwijst naar het anti-oorlogslied Sag mir wo die Blumen sind: zeg me waar de bloemen zijn, waar de meisjes zijn, de mannen zijn, de soldaten en de graven zijn, en: Wann wird man je verstehen – wanneer zullen we het ooit begrijpen?

Anselm Kiefer. Foto: Stedelijk Museum.
Programmering 4 en 5 mei
Op zondag 4 en maandag 5 mei bieden het Stedelijk en het Van Gogh Museum extra programmering:
Familierondleiding Vrijheid
Stedelijk Museum Amsterdam
4 en 5 mei, 11.30-12.30 uur
Tickets en info: https://www.stedelijk.nl/nl/

Anselm Kiefer. Foto: Stedelijk Museum.
Oorlog op het Museumplein: Open Joodse Huizen Special – Etty Hillesum
Zondag 4 mei, 12.00 uur en 14.00 uur
Hoofdkantoor Van Gogh Museum, Gabriël Metsustraat 8
Vanachter haar bureau in de Gabriël Metsustraat, uitkijkend op het Museumplein, het epicentrum van de Duitse bezetting, schreef Etty Hillesum haar beroemde dagboeken over goed en kwaad, lijden en liefhebben. Biograaf Judith Koelemeijer gaat in gesprek met schrijvers die juist nu inspiratie vinden in het denken van Etty Hillesum: om 12.00 uur is er een gesprek met Naeeda Aurangzeb, om 14.00 uur met Bregje Hofstede.
Voor meer informatie en registreren: https://4en5meiamsterdam.nl/

Etty Hillesum. Via Van Gogh Museum.
La berceuse van Vincent van Gogh
Een bijzonder oorlogsverhaal – t/m 9 juni te zien in Anselm Kiefer – Sag mir wo die Blumen sind
Dit was voor Vincent Van Gogh een belangrijk werk: het zou het centrale deel van een triptiek worden, met schilderijen met zonnebloemen aan weerszijden. Hij schilderde Augustine Roulin, een wiegster; met het touwtje wiegt ze een kinderbedje. Het tafereel straalt veiligheid en geborgenheid uit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield het Stedelijk vele collecties van musea en particulieren veilig in een bunker in de duinen bij Castricum, zo ook dit werk. Uit dankbaarheid schonk de familie Van Gogh dit schilderij in 1945 aan het Stedelijk, ten tijde van de Van Gogh-tentoonstelling die het museum dat jaar hield. Nu is het voor het eerst te zien in het Van Gogh Museum, in de tentoonstelling van Anselm Kiefer.

Vincent van Gogh, Augustine Roulin (De wiegster), 1889, 111 x 91 cm. Stedelijk Museum Amsterdam.
Bron: Van Gogh Museum
Vul deze informatie aan of geef een reactie.