150 schilderijen, prenten, tekeningen, kostuums, accessoires, beelden, meubels en foto’s uit de collectie van het Rijksmuseum maken duidelijk dat gender overal in terug te vinden is.
Zo zie je 17de-eeuwse kinderportretten waarop álle kinderen een rok dragen. En leer je dat de kleur roze in de 18de eeuw werd gedragen door iedereen die het zich kon veroorloven, net als glitters, franjes en bloempatronen. Samen laten de objecten zien dat ideeën over mannelijkheid, vrouwelijkheid, en gender in het algemeen, afhankelijk zijn van tijd en plaats.
Met werken van onder anderen Gesina ter Borch, Marlene Dumas, Bartholomeus van der Helst, Kinke Kooi, Robert Mapplethorpe, Erwin Olaf, Maria Roosen, Charley Toorop en Sara Troost.
Diversiteit van Gender
Point of View toont ook hoe er altijd mensen zijn geweest wiens identiteit, expressie en ervaring niet binnen de conventionele kaders van mannelijkheid en vrouwelijkheid passen. Een historisch voorbeeld is koningin Christina van Zweden (1626-1689) die zich zowel vrouwelijk als mannelijk liet afbeelden. Ook worden portretten van recente iconen getoond die de fluïditeit van gender tonen, zoals Robert Mapplethorpe en Grace Jones.
MBO-Studenten en hun blik op gender
Tot slot wordt gender in de tentoonstelling met de blik van nu bekeken. Onder leiding van fotograaf Bete van Meeuwen laten tien mbo-studenten met foto’s zien wat gender voor hen betekent.
Kijk voor meer informatie op de website van het Rijksmuseum.
Vul deze informatie aan of geef een reactie.