PINK de Thierry – leven in kunst

Met PINK de Thierry – leven in kunst brengt het Frans Hals Museum een ode aan PINK de Thierry (pseudoniem van Helena Scheerder). De kunstenaar overleed op 25 februari 2023 op 79-jarige leeftijd. De tentoonstelling is de eerste overzichtstentoonstelling ooit van haar werk. PINK de Thierry werd in de jaren 1980 bekend met haar opvallende performances. Lang voor de komst van realityshows en social media, speelde PINK al met de grens tussen privé en openbaar en was haar eigen gezin vaak het middelpunt van haar kunst.

Book 2 min

In deze tentoonstelling staat een aantal van PINK’s bijzondere performances centraal. Aan de hand van foto’s, video’s en delen van installaties ontdek je hoe die performances eruitzagen.  Zoals At home, waarvoor de kunstenaar 30 dagen met haar man en kind als het ‘ideale’ gezin leefde in een nagebouwd droomhuis op de Grote Markt in Haarlem. Belangrijke thema’s in PINK’s werk zijn het ‘ideale’ gezin en de consumptiemaatschappij. Deze thema’s speelden voor haar al in de jaren 1980, maar ze zijn nu actueler dan ooit.

Kom binnen in de wereld van PINK de Thierry en kijk met een frisse blik naar je eigen leven. Hoe laat jij jezelf aan de buitenwereld zien? En welke ideale versie van jezelf toon jij?

Podcast Wie Wat Bewaart

Parallel aan de tentoonstelling PINK de Thierry – leven in kunst kunst duik je met podcastmakers van audiocollectief Horens in de kunstcollectie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Het tweede seizoen van de podcastserie Wie Wat Bewaart staat geheel in het teken van vrouwelijke kunstenaars en 1 van de afleveringen gaat over PINK de Thierry.

De podcastmakers gaan samen met experts op ontdekkingstocht en laten zich meevoeren in meeslepende levensverhalen, kunstenaarscarrières en de technische aspecten van beeldende kunst. “Pink de Thierry haar werk is lange tijd ondergewaardeerd gebleven” stelt een onderzoeker van de RCE in de aflevering over PINK de Thierry. “De redenen hiervoor – en dat geldt voor meer vrouwen in de kunst- hebben niets te maken met de kwaliteit van het werk, maar met dominante structuren binnen de samenleving.”

In de aflevering over PINK de Thierry komen naast conservator Hedendaagse kunst van het Frans Hals Museum: Manique Hendricks ook de echtgenoot en de dochter van de kunstenaar aan het woord en halen herinneringen op aan de ‘familie’ performances zoals At Home.

Luister hier naar de podcast.

PINK de Thierry, At Home III, 1987, Frans Hals Museum, Haarlem.

De tentoonstelling PINK de Thierry – leven in kunst is nog t/m 29 oktober 2023 te zien in het Frans Hals Museum.

Bron: Frans Hals Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN