Open Tuinen Dagen: kunst in de Grachtentuin

Tijdens het derde weekend van juni openen circa 30 tuinen van zowel particulieren als instellingen in Amsterdam hun deuren weer voor het publiek. Het thema van 2019 is 'Kunst in de Grachtentuin'.

De tuinen achter de statige huizen van de grachtengordel waren in het verleden vooral kijktuinen. Voor de bewoner die in de zomer op zijn buitenplaats vertoefde, maar in de winter in de stad verbleef moest de tuin vanaf de bel-etage een mooi plaatje zijn. Het is dus niet verwonderlijk dat bij het ontwerp van de grachtentuinen ook kunst een rol speelde

Tijdens de Open Tuinen Dagen 2019 is drie eeuwen tuinkunst te zien: van 18e-eeuwse beelden tot hedendaagse kunst. Het is dé gelegenheid om te genieten van de tuinen en hun kunstwerken.

De tuin van de Burgemeesterswoning aan de Herengracht 502. Foto door Tom Elst, via Museum Van Loon.

Praktisch

Voorverkoop via de webshop van Museum Van Loon : € 18,00
Verkoop bij één van de startadressen aan de deur: € 20,00

In het entreebewijs staan alle adressen met een korte beschrijving.
Het ticket is 3 dagen geldig, van 14 t/m 16 juni 2019.

Startadressen:
Amnesty International, Keizersgracht 177
Cromhouthuis, Herengracht 368
Museum Van Loon, Keizersgracht 672
Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605

Met uw stadspas krijgt u gratis toegang tot de Open Tuinen Dagen. De pas kan tijdens het Open Tuinen Dagen weekend gescand worden bij Museum Van Loon, waarna men een passe-partout ontvangt. Deze actie geldt alleen voor de stadspas met een groene stip.

Een gedeelte van de opbrengst van de Open Tuinen Dagen komt ten goede aan het Grachtentuinen Fonds.

N.B.
De particuliere tuinen zijn veelal alleen te bereiken via het huis. De bezoekers lopen daar ‘als gast’ doorheen. Vanwege de kwetsbaarheid van de huizen en tuinen zijn honden, kinderwagens en rolkoffers niet toegestaan. De tuinen zijn vanwege stoepen en trappen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.