Open Monumentendag 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september vindt de 37ste editie van de Open Monumentendag plaats. Het thema dit jaar is 'Levend Erfgoed', waarmee het publiek in aanraking wordt gebracht met immaterieel erfgoed. Dit jaar wordt een grootschalige publieksopening georganiseerd, die plaatsvindt in Zwolle.

Book 1 min

Thema Levend Erfgoed

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO Verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten, en dat wordt gevierd door het thema ‘Levend Erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag. Immaterieel erfgoed, of ‘Levend Erfgoed’, staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer doorgeven. Dit erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee. Levend erfgoed is, zonder dat we ons dat realiseren, vaak ook verbonden met monumenten. Tijdens de 37ste editie van Open Monumentendag wordt deze vorm van erfgoed in en rondom de opengestelde monumenten in het hele land extra zichtbaar gemaakt.

Publieksopening Zwolle

Deze editie van Open Monumentendag start spectaculairder dan ooit. Voor het eerst in de geschiedenis zal Open Monumentendag op de vrijdag (8 september) voorafgaand aan het weekend, een grootschalige publieksopening kennen. Deze opening vindt plaats in de binnenstad van Zwolle, als onderdeel van de Hanze-achtdaagse. Het centrale openingsprogramma wordt een samenwerking tussen diverse groepen in de stad, jongeren én ouderen. Deze vorm van co-creatie tussen verschillende generaties zal centraal staan in de openingsactiviteiten. Jongeren zijn immers de nieuwe generatie die het erfgoed op hun beurt weer door zullen geven.

Meer informatie

De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ieder jaar in het tweede weekend van september georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers. Verder lezen over het thema, Open Monumentendag, Nederland Monumentendag en de Vriendenloterij? Ga dan naar de website van Open Monumentendag.

Bron: Open Monumentendag

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN