
Het was een stijl van zwierige krullen, in- en uitzwenkend, en van levendige contrasten tussen metselwerk en figuraal of decoratief behakte natuursteen. Het oeuvre van Hendrick de Keyser heeft veel te danken aan deze voorafgaande stijl. De hele in renaissancestijl opgetrokken gevel is onderverdeeld in twee friesgedeelten waar een vijftal gevelstenen gezeten hebben. Naast het rijke beeldhouwwerk wordt de gevel gekenmerkt door het rol- of bandwerk in de vorm van C- voluten, in de stijl van de Hans Vredeman de Vries. Hans Vredeman de Vries was een Nederlandse architect, planoloog, tekenaar, kunstenaar en kunsttheoreticus.
De Sint Annenstraat is één van de oudste straten van Amsterdam, en bevindt zich in het hart van de middeleeuwse stad, als zijstraat van de Warmoesstraat. In 1539 of misschien wel eerder, is Marten Walichsz Trip eigenaar van het huis, dat de naam ‘Gulden Trip’ krijgt. Sint Annenstraat 10, ook een Stadsherstelmonument, en nummer 12 zijn waarschijnlijk gelijktijdig herbouwd, dat blijkt uit de jaartalsteen 1565 die in Sint Annenstraat 10 heeft gezeten. Bij de opgravingen door stadsarcheoloog Jan Baart van de gemeente Amsterdam zijn fraaie vondsten gedaan, waaronder een renaissance-cherubijnskopje, een gebeeldhouwd Romeins hoofd en vijf verschillende lagen plavuizenvloeren, de oudste uit ongeveer 1380 daterend en ongeveer 10,11 meter lang en 4,60 meter breed. Het huis was opgetrokken uit helder rode stenen, waarmee dit het oudste stenen huis van Amsterdam is. De vloer was belegd met ongeglazuurde plavuizen. Dit huis werd opgevolgd door een huis uit de eerste helft van de 15e eeuw; mogelijk was het eerste pand ten prooi gevallen aan de grote stadsbrand van 1421.Het tweede huis was gebouwd van roze appelbloesem stenen en geplaveid met fraaie geglazuurde plavuizen. De grootte van het huis bleef ongewijzigd. In 1565 vond er een verbouwing plaats. Er waren meer verrassingen tijdens de demontage van het huis. Zo werden op de oude vloerplanken en balken zestiende-eeuwse beschilderingen in vroege renaissancestijl aangetroffen: het oudste beschilderde plafond van Amsterdam. Ze verkeerden in een slechte staat; de planken waren of verrot of bedekt met een laag vuil en roet. In de jaren ’90 zijn ze gerestaureerd.

Sint Annenstraat 12. Gevel voor en na restauratie. Foto: Stadsherstel Amsterdam.
Bezoek op 25 april tussen 13 en 15 uur dit 16e-eeuwse huis met rolornament-gevel en plafond uit 1565. Loop door de olifantsgang en ontmoet de huurders: het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Meer informatie: De Vergulde Leeuw – Stadsherstel Amsterdam

Het 16e-eeuwse plafond. Foto: Stadsherstel Amsterdam.
Bron: Stadsherstel Amsterdam
Vul deze informatie aan of geef een reactie.