
Het rijksmonument is te herkennen aan de twee witte marmeren sfinxen die het bordes bewaken en het neoclassistische huis zijn roepnaam ‘Huis met de Beelden’ schonken.
Zo mooi als het Huis met de Beelden er nu bij ligt, zo onbestendig was de toekomst nog halverwege de 20e eeuw. Niet alleen de oude binnenstad van Amsterdam dreigde in de jaren ’60 en ’70 door verkrotting en leegstand te verdwijnen, ook een kolossaal gebouw als Eindenhout vond met zijn vele bewerkelijke vierkante meters zeer moeizaam een duurzame bestemming. Tot de Amsterdamse antiquair Herman Bill in 1973 ter ore kwam dat de gemeente Haarlem er een kantoor van wilde maken. Kunsthandelaar Bill zette zich indertijd in om de ondergewaardeerde woonfunctie van de historische binnenstad op te waarderen, door panden aan te kopen en te laten registreren. Oftewel: een geestverwant van Stadsherstel. Hij liet van de 35 vertrekken 8 appartementen maken. Het pand was behoorlijk verwaarloosd, maar het lukte Bill om de monumentale onderdelen te behouden en te restaureren. Zo is de monumentale marmeren hal met ornamenten plafonds en fraai trappenhuis naar de verdiepingen bewaard. Maar ook het stucwerk in de kamers en de schilderingen in de salon, die stucwerk suggereren, zijn er nog.

In april 2021 werden de steigers afgebroken na een ware metamorfose. Na kleurhistorisch onderzoek werd de gevel teruggebracht naar de oorspronkelijke hoofdkleur: roomwit. Foto: Stadsherstel Amsterdam.
Op 18 april zijn de zaal op de beletage, het sousterrain en de gemeenschappelijke tuin te bewonderen.
Meer informatie: Huis met de Beelden/ Huis Eindenhout – Stadsherstel Amsterdam
Bron: Stadsherstel Amsterdam
Vul deze informatie aan of geef een reactie.