In Edam tussen 1905 en 1920
De veelzijdige Nieuwenkamp was niet alleen graficus en schilder maar ook architect, scheepsbouwer, schrijver, ontdekkingsreiziger, kunstverzamelaar en etnograaf. Zijn werk bevindt zich in diverse collecties, waaronder in die van het Rijksmuseum en het Edams Museum. Nieuwenkamp woonde en werkte tussen 1905 en 1920 in Edam.
Samenwerking
De Open dag wordt georganiseerd met medewerking van de Stichting W.O.J. Nieuwenkamp, Bibliotheek Waterland, Cultuurhuis Wherelant, het Edams Museum en de beeldend kunstenaars Nynke van Zwol en Rob de Heer (Opposite creates).
Lezingen, exposities en nog meer
Op het gevarieerde programma staan lezingen, exposities, rondleidingen door de depots van het Waterlands Archief, een informatie/boekenmarkt. Voor kinderen organiseert Bibliotheek Waterland een AI-workshop. Het volledige programma van de Open dag wordt binnenkort bij dit item geplaatst.
AI-workshop Echt nep
In deze workshop gaan kinderen aan de gang met generatieve AI om afbeeldingen, video, audio en tekst te maken. Daarmee wordt bedoeld dat AI iets kan maken, creëren. Een bekend voorbeeld is ChatGPT: hiermee kun je teksten maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gratis (vaak open source) tools waarvoor geen inlog nodig is. De workshop is bestemd voor kinderen van 9 tot 12 jaar en vindt plaats tussen 14 en 15.30 uur in het OntdekLAB van Bibliotheek Waterland, vestiging Purmerend. Meld je aan via de website van Bibliotheek Waterland en wees er snel bij, want er kunnen maximaal 8 kinderen aan mee doen.
Uitslag wedstrijden
Tijdens de Open dag worden ook de resultaten van de wedstrijd ‘Op zoek naar de nieuwe Nieuwenkamp’ geëxposeerd en wordt bekend gemaakt wie de winnaar is die als prijs een weekend mag verblijven op het luxe, vroegere woon- en atelierschip De Zwerver dat door Nieuwenkamp in 1901 werd ontworpen.
Ook de winnaar van de kleurwedstrijd voor de jeugd wordt die middag bekend gemaakt; de gelukkige winnaar of winnares gaat met een mooi knutselpakket, beschikbaar gesteld door Cultuurhuis Wherelant, naar huis.
Bron: Waterlands Archief
Vul deze informatie aan of geef een reactie.