Op pad in de Tuinstad: Overtoomse veld

Op zaterdag 30 maart organiseert het Van Eesteren Museum in Amsterdam weer een stadswandeling. Deze keer staat tuinstad Overtoomse Veld centraal, een wijk ontstaan in de periode van wederopbouw.

Lees volgende activiteit

In 1959 wordt begonnen met de bouw van tuinstad Overtoomse Veld. Net als de nabijgelegen wijk Slotervaart bestaat Overtoomse Veld uit een variatie van laag-, midden- en hoogbouw. Van oorsprong kent de wijk al veel verschillende functies en voorzieningen gericht op de hele stad, zoals de busgarage van het GVB, het Textielcentrum (dat om mee te kunnen nu World Fashion Centre heet) en ziekenhuizen.

De stedelijke vernieuwing is hier nog volop gaande. Er wordt ingezet op een stedelijk leefmilieu met veel menging van functies, hoge bouwdichtheid en gesloten bouwblokken, gedeeltelijk in tegenstelling met de idealen van de eerste bouwers. Nieuwkomers zijn hotels, creatieve broedplaatsen, en uitgaansplekken zoals skybars en clubs.

Gids Ronald Aker neemt u mee door deze wijk die nog middenin een proces van verandering zit, en laat u zien hoe oudgedienden en nieuwkomers samen op weg zijn naar de toekomst.

Korenmolen De Dommekracht, anno 1860. De molen is in Overtoomse Veld gebouwd als houtzaagmolen en inmiddels afgebroken. Via Noord-Hollands Archief, fotonummer NL-HlmNHA_Hmr_09355.

Praktisch

Datum: zaterdag 30 maart
Tijd: 13.30 – 15.00 uur
Startlocatie: Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, Amsterdam Nieuw-West
Kosten: € 12,50 (met  CJP/Stadspas € 2,50 korting)

Tickets zijn hier te koop.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de website van het Van Eesteren Museum.

Written by:

Other posts by

Oneindig Noord-Holland maakt verborgen verhalen zichtbaar samen met:

Bekijk het gehele partneroverzicht