Oog in oog. De mensen achter mummieportretten

Oog in oog – de mensen achter mummieportretten is de eerste tentoonstelling over Oudegyptische mummieportretten in Nederland. Mummiepaneelportretten zijn op hout geschilderde portretten die na het behandelen en inwikkelen van het lichaam op het gezichtsgedeelte van de gemummificeerde personen werden vastgezet. Ze werden gemaakt tijdens de Romeinse periode in Egypte. Wereldwijd zijn er ongeveer 1100 bekend, waarvan vijf in de collectie van het Allard Pierson. In Oog in oog zijn er meer dan dertig te zien.

Book 1 min

Wie waren de geportretteerden? Hoe werden zij afgebeeld en waarom? Door wie werden zij gezien? En: hoe denken wij in een tijd van selfies en fluïde identiteiten over zelfpresentatie en herinnerd worden? In Oog in oog maken bezoekers niet alleen kennis met de geportretteerden maar ook met makers, nabestaanden, navolgers, verzamelaars, archeologen en onderzoekers die een rol spelen rond deze portretten.

Portretkunst

De mummieportretten spreken sterk tot de verbeelding door hun kleuren, indringende blik en vooral hun regelmatig modern aandoende realisme. Het zijn kunstzinnige uitingen van een antieke traditie die terugkeert in de Byzantijnse schilderkunst. Ook nu nog worden ze gezien als een voorbeeld van de vroegst bekende realistische geschilderde portretkunst.

Onderzoeksproject

De tentoonstelling steunt op actuele kennis over mummieportretten en op voorlopige onderzoeksresultaten van nieuw materiaal-technisch onderzoek, geïnitieerd door het Allard Pierson, dat tot en met juni 2024 duurt. Het Allard Pierson werkt hiervoor samen met onderzoekspartners in België, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten en steunt daarbij op de circa 50 internationale museale onderzoekspartners die samen het APPEAR-netwerk vormen.

Bron: Allard Pierson

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN