Online talkshow: de Oranjes

Koningsdag staat voor de deur en de oranje sjaals, hoeden, outfits en prullaria worden weer uit de kast gehaald. Maar waarom dragen wij op koningsdag zo uitbundig oranje? Hoe komen de Oranjes aan hun rol, en welke betekenis hadden zij in de geschiedenis van Nederland? In de talkshow vertellen 3 experts er meer over.

Drie sprekers vertellen over de Oranjes in deze boeiende lezing van het Rijksmuseum. Te beginnen bij Willem van Oranje in de 16de eeuw, leider van de opstand tegen de Spaanse koning. In de 19de eeuw krijgen de Oranjes koninklijke status en werpen zij zich op als royals. Met koning Willem III, die weigerde het Rijksmuseum te openen, als bijzondere telg van de familie. En de Oranjes als symbool van de natie én als symbool om tegen te protesteren.

Sprekers

  • Evelyn Cnossen, rondleider, docent geschiedenis
  • Dik van der Meulen, schrijver en biograaf van koning Willem III (bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs)
  • Marion Anker, junior conservator Geschiedenis Rijksmuseum

Moderator is Angela Tellier, presentator, fotograaf en workshopdocent.

De lezing vindt plaats op 25 april van 15-16 uur via de livestream van het Rijksmuseum. Je ontvangt de link een uur van tevoren. Tickets kosten €5 per stuk en zijn hier te koop. Heb je vragen over het meekijken of het kopen van tickets? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.