Online lezing: Kleding voor religieuze gebeurtenissen op Marken

Vrijdagavond 18 juni om 20:00 zal Neeltje van Altena-Boneveld een lezing geven over kleding voor religieuze gebeurtenissen op Marken. Neeltje werd in 1950 geboren op de grootste terp van Marken, de Kerkbuurt, en had al van jongs af aan interesse in de kleurrijke kleding uit haar geboortedorp. In deze lezing zal ze specifiek kijken naar kleding die op Marken gedragen werd tijdens persoonlijke religieuze gebeurtenissen zoals het huwelijk, de doop en het Avondmaal.

Wat daarbij opvalt is dat de kleuren rood en zwart zo belangrijk zijn. Neeltje van Altena zal een aantal familiestukken laten zien en legt ze uit waarom daarin vooral de kleuren zwart, wit en rood voorkomen.

Waar komt dat vandaan?

De zwarte kleding heeft niets te maken met soberheid, conservatisme of calvinisme.
Johannes Calvijn wordt aangehaald en de link met de mode aan het Spaanse hof in de 16e eeuw wordt gelegd. Zwarte kleding werd op Marken gedragen bij bepaalde plechtigheden. Welke kleding? Dat zult u zien op vrijdagavond 18 juni 2021.

Hoe deel te nemen aan deze presentatie

De online presentatie wordt aangeboden via Teams, en is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Via deze link heeft u op 18 juni gratis toegang tot de bijeenkomst. We vragen u uw camera uit te zetten, hoe u dit kunt doen, vindt u in deze handleiding.

Let op: Deze bijeenkomst wordt opgenomen. Als u uw camera niet uitzet (afplakken is niet voldoende), behouden wij ons het recht u uit de bijeenkomst te verwijderen. Dit in verband met het risico op interferentie voor de opname.

De presentatie start om 20 uur en zal tot uiterlijk 21 uur duren. U hoeft zich niet van tevoren in te schrijven. Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met contact@kostuumvereniging.nl

De bijeenkomst wordt opgenomen en is na afloop op het YouTube-kanaal te zien.

Bron: Nederlandse Kostuumvereniging

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.