Natuurwandeling door Purmerend

Een wandeling met gids Jan Kramer langs een deel van de grachtengordel en het Burgemeester Cramwinckelplantsoen van Purmerend.

Book 1 min

Purmerend was in de 17e eeuw een vestingstad. De tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden was een reden om de stad er tegen te beschermen. Zo was Purmerend omringd door een stadsgracht met een omwalling van 3 meter hoog. In de omwalling lag ook nog een aantal bolwerken. Als enigste overgebleven, is het bolwerk in de hoek van de Nieuwstraat en de Plantsoengracht. De Oude Begraafplaats dateert van 1664 en is een van de oudste monumenten die Purmerend heeft.

Het zuidelijke deel van de grachtengordel is gelukkig bewaard gebleven. Het ruim 800 meter lange gracht en wandelpark langs de zuidkant van het oude Purmerend heeft een mooie geschiedenis met een interessant bomen- en heesterbestand om te vertellen. Tijdens de wandeling vertelt Jan Kramer u de verhalen over het ontstaan van de grachtengordel en al het groen wat er te zien is.

Op deze (foto oud Purmerend) afbeelding kunt u de omwalling goed zien. Al in 1572 was men met de aanleg van gracht en de omwalling gestart. Toen om de stad te beschermen en nu te genieten van een wandelplantsoen. Tijdens de wandeling laat hij u een interessant bomen- en heesterbestand zien.

Aanvang 14.00 uur. Start en eindpunt de Oude Begraafplaats, Nieuwsraat 9.

Aanmelden graag vooraf i.v.m. max 20 personen. Voor leden van de Vereniging Historisch Purmerend gratis. Niet-leden betalen € 3,50 contant.. Aanmelden via een e-mail naar: reservering@vereniginghistorischpurmerend.nl of 0299-428964. , via mail aan reservering@vereniginghistorischpurmerend.nl .

Bron: Vereniging Historisch Purmerend

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN