Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nationale Archeologiedagen 2024

14-06-2024 - 16-06-2024

De Nationale Archeologiedagen op 14, 15 & 16 juni 2024 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis!

De Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek kennis kan maken met alle aspecten van de Nederlandse archeologie. Overal in Nederland worden activiteiten georganiseerd in het kader van archeologie. Wij hebben hieronder een aantal activiteiten in Noord-Holland voor je op een rijtje gezet. Een volledig overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Speuren in het huisafval van de Korte Leidsedwarsstraat. Foto: Nationale Archeologiedagen.

Amsterdam: Speuren in het huisafval van de Korte Leidsedwarsstraat

Bij een archeologische opgraving in de Korte Leidsedwarsstraat is recent een beerput gevonden. Deze afvalput zat vol met eeuwenoude spullen. Waarvan sommige misschien wel per ongeluk zijn weggegooid! Zo mooi zijn ze. Op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni zijn deze vondsten tijdens de Nationale Archeologiedagen te zien in de eerste archeologische pop-up expositie in De Bazel aan de Vijzelstraat 32.

Kom naar de expositie en ontmoet daar de archeologen van de gemeente Amsterdam die hebben meegewerkt aan de opgraving. In een flitslezing hoor je meer over archeologie in de stad Amsterdam en over de ontdekkingen die iets vertellen over het leven in de stad zo’n 300 jaar geleden. Verder is er een archeologisch spreekuur waar je langs kunt komen met je eigen vondsten en een ArcheoHotspot waar je zelf kunt meehelpen met puzzelen en vondsten plakken.

Iets of Niets? Foto: Nationale Archeologiedagen.

Oosthuizen: Iets of Niets?

Heb je ook archeologische vondsten gedaan waar je meer over wilt weten? Kom dan op 15 juni tijdens de Nationale Archeologiedagen langs bij bezoekerscentrum De Breek! Daar zitten tussen 12:00 en 14:00 uur ervaren archeologen klaar om je meegebrachte (bodem)vondst te beoordelen op oorsprong en zeldzaamheid, om zo je kennis te vergroten. Denk niet “het is toch niets”, want wie weet is het wel iets! Je kunt voor een verrassing komen te staan, vorig jaar overkwam dit al meerdere mensen.

Mocht je nog meer het verleden van dit gebied in willen duiken, dan zijn er nog genoeg leuke plekken om te bezoeken. Bezoekerscentrum De Breek is een landelijk, gezellig bezoekerscentrum en poldercafé. Het staat op het molenerf van de Etersheimerbraak Museummolen en bij het Archeologisch Minimuseum De Waterwolf. Verder kun je naar het nabijgelegen Schooltje van Dik Trom. Puur cultureel erfgoed in een puur Hollands polderdecor. Bij mooi weer en behoefte aan wat beweging kun je een 3 kilometer lange audiotour doen met de app Belevingsroute Etersheim om alles over dit mooie gebied te leren.

Wandeling langs de archeologie van Zuiderloo. Foto: Nationale Archeologiedagen.

Heiloo

In Archeologisch Museum Baduhenna werpen de archeologische vondsten een licht op 4000 jaar bewoning op de strandwal. Het museum organiseert diverse activiteiten tijdens de Nationale Archeologiedagen. Zo is er, naast de vaste expositie ‘Heiloo onder je voeten’, de tentoonstelling ‘Kunst uit scherven’ te zien. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten te doen, onder andere puzzelen, een memoryspel, of een speurtocht door het museum. Ook worden er op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni wandelingen georganiseerd door de archeologie van Zuiderloo, een bijzondere woonwijk op de strandwal, die nog volop in ontwikkeling is.

Ook op het nabijgelegen Landgoed Willibrordus kun je aan de slag als een echte archeoloog. Op zaterdag 15 juni organiseert Archeologisch Museum Baduhenna hier een archeologische opgraving voor de jeugd. Je maakt kennis met het werk van de archeoloog door zelf in het opgravingsveld aan de slag te gaan: werken met de troffel, vondsten schoonmaken, uitzoeken wat het voorwerp is of een vondstkaartje invullen, alles wat erbij komt kijken om een gevonden schat te registreren en te bewaren. Meld je aan, doe mee en word archeoloog voor een dag!

Aan de slag als een echte archeoloog op Landgoed Willibrordus. Foto: Nationale Archeologiedagen.

Bron: Nationale Archeologiedagen

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.