Monumentenroutes door Amsterdam

Elk jaar organiseert Stadsherstel Amsterdam een Vriendenwandeling met steeds een nieuw thema. Heeft u onze Vriendenwandeling gemist en wilt u de route (alsnog) lopen of nalezen? U kunt de wandeling printen of vanaf uw mobiel al wandelend volgen. Helaas zijn dan niet alle panden van binnen te bekijken. Maar u leest wel de (historische) verhalen over de monumenten.

Amsterdamse grachtengordel

Het thema van deze wandeling is de Amsterdamse Grachtengordel. Zoals u wellicht weet bestaat de Grachtengordel al meer dan 400 jaar. Stadsherstel speelde bij het behoud van die grachtengordel een belangrijke rol, waarover we middels dit boekje u graag vertellen. U loopt langs monumenten op de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Bekijk de route hier.

Joods Amsterdam

‘Joods Amsterdam’ is het thema van deze wandeling. Stadsherstel heeft namelijk bijzondere panden gerestaureerd met een Joodse achtergrond en historie waar we u graag meer over willen vertellen in dit boekje. Bekijk de route hier.

Kunst en ambacht

‘Kunst en Ambacht’ is het thema van deze wandeling. Stadsherstel vindt het belangrijk dat monumenten zorgvuldig gerestaureerd worden, we gebruiken hiervoor vaak specialisten om bijzondere onderdelen van een pand te restaureren. Daarnaast maakt Stadsherstel van elk restauratieproject een leerlingbouwplaats zodat het restauratieambacht van de oude generatie doorgegeven wordt aan de jongere. Kunst is vaak toegepast in monumenten en vindt bij Stadsherstel ook vaak plaats in onze bijzondere locaties, dit zijn panden die we graag openstellen voor publiek en waar diverse culturele en kunstactiviteiten in plaats vinden. Bekijk de route hier.

Amsterdamse School: iconen en symbolen

Een ode aan ‘100 jaar Amsterdamse School’. In Amsterdam-Zuid, West maar ook in het centrum van Amsterdam zijn prachtige Amsterdamse School voorbeelden te bewonderen. Daarnaast sluit deze wandeling aan bij het thema van de landelijke Open Monumentendag: ‘Iconen en Symbolen’. In deze wandeling passeert u onder andere onze monumenten aan de Spinhuissteeg, het Hodshon-Dedelhofje en het Amsterdamse Schoolmonument Rioolgemaal F. Bekijk de route hier.

Gevelstenen in Mokum

Tijdens de wandeling kunt u van prachtige gevelstenen genieten in de binnenstad en de Haarlemmerbuurt. Tijdens deze wandeling komt u erachter dat de geschiedenis van de stad goed af te lezen valt aan de vele gevelstenen. Er staat o.a. op afgebeeld wat er in die tijd speelde, welke mensen er woonden, waar ze in geloofden, welk beroep ze uitoefenden en waar ze vandaan kwamen. Bekijk de route hier.

In Europa

Het thema van deze Stadsherstelwandeling sluit aan bij het thema van de Open Monumentendagen 2018 ‘In Europa’ en bij dat van het Europees Jaar van het cultureel Erfgoed. De organisaties hebben onder andere als doelstelling het bewaren, restaureren en hergebruiken van Europees erfgoed. Ook internationale bouwstijlen ontsnapten niet aan onze aandacht. Panden met die achtergrond zijn ook in de Stadsherstelwandeling opgenomen. Bekijk de route hier.

Plekken van plezier

U wandelt door drie buurten van Amsterdam met ieder een eigen karakter, geschiedenis en vroegere en hedendaagse plekken van plezier. Bekijk de route hier.

Amsterdamse Stadsmuur

Stadsherstel heeft recentelijk de Muiderpoort en molen de Gooyer verworven. De Vrienden hebben aan beide projecten bijgedragen. Deze twee gebouwen vormden een onderdeel van de ommuring van de Vierde uitleg van Amsterdam, de grootste en meest systematische vergroting van de in een snel tempo groeiende stad. Bekijk de route hier.

Rondje om het Amstelveld

De overwegend houten Amstelkerk staat op het Amstelveld, een plein in het centrum van Amsterdam, tussen de Reguliersgracht, Prinsengracht en de Kerkstraat, vlak bij de Utrechtsestraat. Rondom het Amstelveld heeft Stadsherstel meer dan tien (winkel) woonhuismonumenten, kerkgebouw De Duif met pastorie, alsmede de Amstelkerk gerestaureerd. Bekijk de route hier.

Bron: Stadsherstel Amsterdam

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.