Mindful kunst kijken

Mindful kunst kijken nodigt je uit om op een andere manier te kijken en echt te zien. In het najaar van 2023 verken je Van Goghs panoramische landschappen in de tijdelijk tentoonstelling Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden. In de vaste collectie ervaar je zijn expressieve kleurgebruik en ga je op zoek naar verbinding.

Book 2 min

Helende kracht van kunst

Vincent van Gogh ervoer in zijn leven de helende kracht van kunst en putte er troost en hoop uit. Voor hem was schilderen de enige remedie tegen de psychische klachten waarmee hij worstelde.

Hij was daar ook openhartig over. Hij schreef in brieven aan zijn broer Theo over zijn periodes van crises en herstel. Het contact met familie en vrienden was heel belangrijk voor hem.

Dat kunst de gezondheid en het algehele welbevinden bevordert, blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Juist in deze tijd, waarin veel jongvolwassenen aangeven stress en sombere gevoelens te ervaren en de gevolgen van twee jaar pandemie een grote invloed hebben op ons mentaal welzijn, kan kunst een positieve rol spelen bij het voorkomen of verzachten van psychische klachten.

Wat ga je doen?

Na een korte kennismaking kijk je in stilte naar een of twee kunstwerken. Mindfulnesstrainer Jolien Posthumus begeleidt je hierin op meditatieve wijze (via een fluisterset). Na afloop kom je bijeen en kun je ervaringen uitwisselen. Er zijn dit najaar drie verschillende sessies.

Vincent van Gogh, Korenveld onder onweerslucht, Auvers-sur-Oise, juli 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting), s0106V1962.

Sessie 1 – Panoramische landschappen (tentoonstelling)

Vrijdag 1 september 2023

In deze sessie verruim je letterlijk je blik door Van Goghs panoramische landschappen te verkennen in de tentoonstelling Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden. Je wordt uitgenodigd om met nieuwsgierigheid te kijken en alle tegenstellingen te ervaren die daarbij aanwezig kunnen zijn: schoonheid en kalmte, maar ook onrust en leegte. Van Gogh wist dit universele, allesomvattende van de natuur prachtig weer te geven in de uitgestrekte velden van Auvers.

Vincent van Gogh, Het Gele Huis (De straat), Arles, september 1888, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting), s0032V1962.

Sessie 2 – Expressief kleurgebruik (vaste collectie)

Vrijdag 6 oktober 2023

Van Gogh probeerde in zijn schilderijen bepaalde gevoelens uit te drukken. Kleur speelde daarbij een cruciale rol. Ook toen hij te maken kreeg met psychische problemen, bleef het schilderen een houvast. In deze sessie richt je je op de kleuren in zijn werk en de bewustwording van je lichamelijke sensaties.

Emile Bernard, Zelfportret met portret van Gauguin, Pont-Aven, 1888, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting), s0206V1962.

Sessie 3 – Op zoek naar verbinding (vaste collectie)

Vrijdag 3 november 2023

Net als ieder mens had Vincent vrienden nodig om ideeën mee uit te wisselen of om zich gesteund te voelen. Hij onderhield intensief contact met kunstenaarsvrienden en bovenal met zijn broer Theo. Aan de hand van bijzondere portretten ga je op zoek naar verbinding. Wat betekent vriendschap voor jou?

Praktische informatie

Wanneer: vrijdag 1 september (tentoonstelling), 6 oktober en 3 november 2023 (vaste collectie).
Tijd: inloop van 9 tot 9.15 uur, de sessie begint stipt om 9.15 uur.
Tijdsduur: 45 minuten.
Aantal deelnemers: maximaal 8.
Kosten: € 15 per persoon, excl. toegang tot het museum.

Bron: Van Gogh Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN