Met een koffer vol naar Brooklyn

Aan de hand van archiefstukken en foto's word je meegenomen in de geschiedenis van vier eeuwen Nederlandse cultuur in Amerika. De tentoonstelling zit daarnaast boordevol interactieve en educatieve elementen. Zo is er een ladekast met opdrachten, zoekplaatjes, een lichtbak waarmee je je naam in oud-Nederlands schrift kan schrijven én een koffer waarin je kan laten zien wat jij zou meenemen op reis naar Amerika. Bezoek aan de tentoonstelling is gratis en kan zonder afspraak van maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur. In de zomervakantie is de tentoonstelling ook op zaterdag geopend en vindt er elke week een activiteit plaats.

Opening tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn’

Op woensdag 23 juni opende burgemeester Ap Reinders van de gemeente Stichtse Vecht onze tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn’. Een select gezelschap betrokkenen, waaronder leden van de Stichting BrooklynBridgeBreukelen en het Cultuurfonds Stichtse Vecht, waren bij de opening aanwezig. In de tentoonstelling wordt de bezoeker aan de hand van archiefstukken, foto’s en verhalen meegenomen in de geschiedenis van vier eeuwen Nederlandse cultuur in Amerika. Burgemeester Reinders was met name onder de indruk van de interactieve en educatieve elementen in de tentoonstelling: ‘Het RHCVV heeft een zeer interessante tentoonstelling neergezet voor jong en oud met een mooie mix van kijken en doen. En bijzonder dat je met behulp van een lichtbak je eigen naam in een prachtig 17e -eeuws handschrift kunt schrijven. Erg leuk en verrassend!’

Foto: Directeur-Streekarchivaris Roosmarijn Ubink (links) met burgemeester Ap Reinders (rechts) bij de opening van de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn’, 23-06-2021.

Met een koffer vol naar Brooklyn

In 1646 werd het dorp Breuckelen in Amerika gesticht, genoemd naar het Nederlandse dorp Breukelen aan de rivier de Vecht. Deze nederzetting groeide in de loop der eeuwen uit tot stadsdeel Brooklyn, onderdeel van de miljoenenstad New York.

Al vanaf de zeventiende eeuw wagen Nederlanders met regelmaat de oversteek naar Amerika, met het voornemen om zich daar voorgoed te vestigen. Historisch gezien kunnen we spreken van drie emigratiegolven. In de 17de, 19de en 20ste eeuw lieten in korte tijd veel mensen Nederland achter zich. In iedere golf hadden mensen overwegend dezelfde motieven om te vertrekken. Bijvoorbeeld vanwege het vooruitzicht op een eigen boerderij, vanuit religieuze overtuiging of vanwege de angst voor oorlog. Deze Nederlanders reisden met een gevulde koffer in de hand richting Amerika. Letterlijk gezien namen ze natuurlijk eigen spullen mee, figuurlijk gezien brachten ze onder andere de Nederlandse taal en gewoonten mee. Eenmaal gevestigd in Amerika werd er vastgehouden aan Nederlandse tradities, zeker in de zeventiende eeuw. Ondanks dat er naar verloop van tijd Amerikaanse gebruiken werden overgenomen, bleven door de eeuwen heen ook Nederlandse gewoonten in stand. Sommigen zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Als je door de straten van Brooklyn loopt of de Amerikaanse landkaart nauwkeurig bekijkt, zie je bijvoorbeeld duidelijk de Nederlandse taal terug.

Op het eerste gezicht zou je misschien niet direct herkennen dat Nederlanders hun stempel hebben gedrukt op bepaalde vlakken van de Amerikaanse cultuur. Daarvoor moet je zoeken in archiefstukken, waar de oorsprong wél terug te halen is en waar de bewijzen voor de Nederlandse invloed te vinden zijn. In Amerikaanse archieven, waar bijvoorbeeld ontelbare stukken liggen die in het (oud) Nederlands zijn geschreven. Ook in Nederlandse (online) krantenbanken, waar krantenartikelen getuigen van de vele landverhuizers.

Praktische informatie

De tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn’ is gratis te bezoeken tot en met 31 december 2021 (maandag t/m vrijdag, 10.00 tot 16.00 uur). Tijdens schoolvakanties is de tentoonstelling ook op zaterdagen van 10.00 – 16.00 uur geopend. Op de tentoonstellingspagina worden exclusieve archiefstukken toegelicht en zijn alle activiteiten en programma’s rond de tentoonstelling te vinden. In de zomervakantie vindt elke week een activiteit plaats. Van een workshop ‘Lezen van een 17e -eeuwse tekst’ voor volwassenen tot een ontdekkingstocht door de tentoonstelling voor kinderen. Er zijn activiteiten voor jong en oud!

Aanmelden voor de gratis workshops kan door een email te sturen naar aanmelden@rhcvechtenvenen.nl. Maximaal 10 deelnemers per workshop. Voor vragen of informatie kun je een email sturen naar eerdergenoemd adres, bellen naar 0346-259425 of een kijkje nemen op onze tentoonstellingspagina.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.