Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Matthew Wong l Vincent van Gogh. Painting as a Last Resort

01-03-2024 - 01-09-2024

'Matthew Wong l Vincent van Gogh. Painting as a Last Resort’' is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Matthew Wong in Europa. Het werk van de Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong (1984-2019) is stralend, kleurrijk en expressief. Van Gogh was een groot voorbeeld voor hem. In deze tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de artistieke én persoonlijke connectie tussen de twee kunstenaars.

Matthew Wong begon in 2011 op zijn 27ste met tekenen en schilderen. In een paar jaar tijd ontwikkelde hij een compleet eigen stijl, waarin hij met intense kleuren fantasierijke landschappen schilderde. Vincent van Gogh was een van de belangrijkste inspiratiebronnen van Wong en de tentoonstelling toont de artistieke connectie tussen de twee kunstenaars.

Ook in hun levensverhaal vind je parallellen: Wong en Van Gogh zochten lang naar een roeping in het leven en vonden deze uiteindelijk in het schilderen. Beiden worstelden met mentale gezondheidsproblemen en voor beiden kunstenaars resulteerde deze strijd in een tragische vroegtijdige dood. Wong zag zijn eigen leven gespiegeld in dat van Van Gogh en stelde ooit:

‘Ik zie mezelf in hem. De onmogelijkheid om er in deze wereld bij te horen.’

Ondanks deze overeenkomsten creëerden ze ieder een zeer persoonlijk en emotioneel geladen oeuvre. Een brede selectie werken van Wong worden in de tentoonstelling afgewisseld door relevante werken van Van Gogh.

Vincent van Gogh, Korenveld met maaier, Saint-Rémy-de-Provence, september 1889, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting), s0049V1962.

Bezoekersinformatie

Wanneer? 1 maart 2024 t/m 1 september 2024
Waar? Van Gogh Museum, Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Bron: Van Gogh Museum
Omslagbeeld: Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / Artists Rights Society (ARS), New York. Beeld via Van Gogh Museum.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.