Made in…

In het Zaans Museum is een bijzondere nieuwe aanwinst te zien, een Zaans kostuum. Het Zaans kostuum is de streekdracht die tussen 1760 en 1850 in de Zaanstreek werd gedragen. Hoewel de kleding lokaal lijkt is niets minder waar. Wil jij zien waar de kostuums uit die tijd van gemaakt werden, en hoe alle lagen uiteindelijk één prachtige geheel vormden?

Book 1 min

In het Zaans Museum is t/m 7 mei 2023 een bijzondere nieuwe aanwinst te zien, een Zaans kostuum. Het Zaans kostuum is de streekdracht die tussen 1760 en 1850 in de Zaanstreek werd gedragen. Hoewel de kleding lokaal lijkt is niets minder waar.

In de 17e en 18e eeuw handelden de Nederlanders overzee. Van die handel werden ze extreem rijk, maar dat ging ten koste van veel mensen. Nederlanders bezetten overzeese gebieden met geweld, buitten mensen uit en maakten hen tot slaaf. Van de vergaarde rijkdom werd vooral door de Nederlandse adel, kooplieden en handelaren geprofiteerd. Zaanse kooplieden en handelaren namen deel aan de handelsmissies. In het Zaans kostuum is deze geschiedenis goed zichtbaar. Rijke Zaankanters konden prachtige handbeschilderde stoffen bemachtigen. De dure stoffen werden bij thuiskomst door kleermakers verwerkt tot kostbare kledingstukken.

Wil jij zien waar de kostuums uit die tijd van gemaakt werden, en hoe alle lagen uiteindelijk één prachtige geheel vormden? ‘Made In’ is vanaf nu te zien in ons museum en is gratis toegankelijk met een entreeticket.

Bron: Zaans Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN