Maand van de Geschiedenis: Verhalen uit de Oost: hoe Blanc de Chine het Westen overwon

Verhalen uit de Oost: Blanc de Chine. Ook in museum Huys Auerhaen tref je vanaf eind oktober het 'White from China' aan, inclusief de verhalen achter de collectie. Chinees Dehua porselein, ook bekend onder de naam 'Blanc de Chine' is het fijn wit doorschijnend porselein met dik wit glazuur, gemaakt in Dehua, een stad aan de zuidoostkust van China. Verzamelaar, kunsthistoricus en oprichter drs. Harold Bos was een fervent liefhebber en heeft op bijzondere wijze het blanc de Chine in huis verzameld. 'Blanc de Chine' raakt nooit uit de mode en mensen over de hele wereld verzamelen het.

“white as snow, bright as mirror, thin as paper, and sound like chime stone”

Waarom is er zoveel wit chinees porselein in Nederland?

In de 18e eeuw nam de populariteit van blanc de Chine (de fransen gaven het haar naam) toe. Europese pottenbakkers raakten geïnspireerd om hun eigen witte porselein te produceren. In die tijd dreven landen als Nederland, Groot-Brittannië en Portugal handel met het “Verre Oosten”. De voorwerpen, die sinds de 18e eeuw geëxporteerd werden uit Zuidoost-Azië, en die in grote hoeveelheden Europa bereikten, zijn meestal uit de 17e eeuw of later. Bekend zijn o.a. Boeddhabeeldjes, bekers, kommetjes en vaasjes.

Nog meer Oost en West, want het huis ademt ook een familiegeschiedenis die begint in de Oost. Vele foto’s, gravures en portretten getuigen van een Indisch leven. Zij verbinden de items in de salon, waar het verhaal begint. Maak een reis door de Oost aan de hand van een rondleiding door monument Huys Auerhaen, museum voor wooncultuur van de 19e eeuw. Met voorwerpen die eeuwen bestrijken en hun samenhang vinden in het feit dat zij via een bijzondere reis in het huis zijn beland als gift.

Praktische info

Vanaf 23 oktober, 10.00-16.00 uur
Locatie: Wilhelminalaan 6, Alkmaar
Meer info: huysauerhaen.nl

De rondleidingen gaan in oktober over werk en arbeid in het museum en woning. Wat blijft: maak een afspraak per mail en boek een rondleiding voor 4 personen in oktober of november.

Praktische informatie

Datum: okt 2021
Tijdstip: 14:00 — 15:15
Locatie: Wilhelminalaan 6,1815 JC Alkmaar

Bron: Maand van de Geschiedenis

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.