Maand van de Geschiedenis 2023: Eureka!

Innovatie is van alle tijden. Daarom brengen we deze oktobermaand een ode aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. Aan de alfa’s en de bèta’s, de boekenwurmen en de avonturiers. Da Vinci, Spinoza, Einstein: sommigen worden wereldberoemd. Velen blijven onbekend. Van cassette tot chipmachine en van deltawerken tot microscoop. De wetenschap biedt oplossingen en hoop, maar ligt ook onder vuur. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2023 is: Eureka! Bekijk de agenda met meer dan 500 activiteiten door het hele land en stel je eigen programma samen.

Book 2 min

Ruim 2300 jaar geleden ontdekte de Griekse wiskundige en uitvinder Archimedes tijdens het baden dat een ondergedompeld lichaam net zoveel lichter wordt als het gewicht van de verplaatste vloeistof. Hij sprong uit bad, rende naakt de straat op en riep uit: ‘Eureka’! of: ‘Ik heb het!’. Ondanks de enorme veranderingen die de wereld heeft doorgemaakt sindsdien, blijft de Wet van Archimedes nog altijd relevant. Gedurende de eeuwen is deze wet voortdurend bevraagd en onderzocht, waarbij opvolgers van Archimedes en andere wetenschappers met nieuwe stellingen, technieken en inzichten voortbouwden op eerdere ontdekkingen en uitvindingen.

Vanuit de exacte wetenschappen maar ook in bijvoorbeeld de filosofie, geschiedschrijving en in de kunsten breken talloze mannen en vrouwen zich het hoofd over vraagstukken die onze wereld veranderen en die ons stukje bij beetje vooruithelpen. Da Vinci, Einstein, Spinoza: sommigen worden wereldberoemd. Maar velen blijven onbekend.

Gevoed door antwoorden die nieuwe vragen oproepen en gedreven door een onbegrensde nieuwsgierigheid en het lef om buiten de lijntjes te kleuren brengen wetenschappers, denkers en onderzoekers niet alleen onze wereld, maar het hele universum stukje bij beetje in kaart. Om te begrijpen wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Zij zijn de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen.

Deze oktobermaand brengen we een ode aan hen. Aan de alfa’s en de bèta’s; de wetenschappers binnen de universiteitsmuren en de wegbereiders voor wie de poorten van de kennis lange tijd gesloten bleven; de denkers die ondenkbare vragen durfden te stellen en de vrije geesten die het onmogelijke mogelijk maakten, doordat ze beschikten over een tomeloze verbeeldingskracht.

Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2023 is: Eureka!

Portret van Anthonie van Leeuwenhoek (1632-1723), natuurkundige te Delft. Kniestuk, zittend aan een schrijftafel waarop een oorkonde ligt van zijn benoeming tot lid van de Royal Society of Physicians te Londen door Karel II. Verder ook een globe en een inktstel; hij houdt een passer in de hand. Beeld: Wikimedia Commons.

Over de Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand activiteiten door het hele land. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen we in oktober geschiedenis voor het voetlicht met in 2023 het thema ‘Eureka!’. Bekijk hier de agenda met meer dan 500 activiteiten door het hele land en stel je eigen programma samen.

Bron: Maand van de Geschiedenis

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN