Lezing: Vrouwen achter gebouwen

Tijdens de Maand van de Geschiedenis besteedt Museum Het Schip aandacht aan vrouwen in de architectuur.

Op 12 oktober 2019 trappen we af met een themamiddag over de eerste vrouwelijke architect van Nederland, Margaret Staal-Kropholler, in Bezoekerscentrum De Dageraad. Deze leading lady had als vrouwelijke pionier in een mannelijke wereld een zeer vernieuwende visie op architectuur en woningbouw. Functionaliteit en een goed doordachte inrichting stonden bij haar hoog in het vaandel; dit ontlastte vrouwen zoveel mogelijk bij hun huishoudelijke taken en gaf hen daarmee de mogelijkheid zich op andere fronten te ontwikkelen. Tijdens de middag kunt u deelnemen aan een stadswandeling, een lezing bijwonen en een documentaire bekijken.

Op 19 oktober vertelt Charlotte Thomas u alles over powervrouwen en mannelijke sexpiratie in de architectuur. In deze verdiepende lezing over de vrouwelijke intrede in de masculiene wereld van architecten neemt ze u mee langs de belangrijke vrouwen in de bouwkunst: wie waren zij en hoe stonden zij hun mannetje?

M.Staal Kropholler, Louise Wenthuis. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Zie voor meer informatie en tickets de afzonderlijke evenementen hieronder.

  • (S)expressionisme in de Architectuur
    Tijdens de Maand van de Geschiedenis besteedt Museum Het Schip aandacht aan vrouwen in de architectuur. Hoe zit het eigenlijk met de vrouwenemancipatie in de architectuur?