Lezing: Thérèse Schwartze

20 januari houdt Cora Hollema namens Ons Amsterdam een lezing over de Amsterdamse schilderes Thérèse Schwartze, die een grote technische vaardigheid aan een buitengewoon zakelijk inzicht wist te koppelen.

‘Ze deed alles op grote schaal en had durf, die Hollanders over het algemeen niet hebben’ (citaat Wally Moes). Thérèse Schwartze, een Amsterdamse schilderes, had een migrantenachtergrond en bezat een pioniersgeest. De gevierde portrettiste koppelde een grote technische vaardigheid aan een buitengewoon zakelijk inzicht. Ze wist de 19e-eeuwse vaderlandse beau monde en het Koningshuis met on-Nederlandse allure in beeld te brengen en had tentoonstellingen tot in de USA. Ze was een voorbeeld voor een generatie vrouwelijke schilders na haar, zoals de Amsterdamse joffers, onder wie haar nichtje Lizzy Ansingh. Maar wegens haar grote geflatteerde, elegante portretten kreeg ze kritiek in het sobere Nederland. Toch bleef Thérèse tot haar overlijden in 1918 op 67-jarige leeftijd onze populairste en bestbetaalde portrettist.

Cora Hollema is o.a. socioloog en tentoonstellingsmaker en werkte in diverse musea. Ze schreef Thérèse Schwartze (1851-1918), en in het Engels Thérèse Schwartze Painting for a living (een stuk goedkoper).

Tekst: Ons Amsterdam

Zelfportret met zwarte hoed en bril, Thérèse Schwartze, 1917. Bron: Rijksmuseum.

Praktisch

Datum: 20 januari.
Kosten: gratis.
Locatie: Kerkelijk Centrum De Bron, Hugo de Vrieslaan 2, hoek Middenweg.
Tijd: 20.00 uur.
Taal: Nederlands.

Reserveren is niet noodzakelijk. Zie voor meer informatie Ons Amsterdam