Lezing: Purmerend en de Tachtigjarige Oorlog

Op 18 mei geeft Sjon Besseling een lezing over Purmerend in de Tachtigjarige Oorlog. De lezing vindt plaats in het Purmerends Museum.

In de tachtigjarige oorlog werd de grondslag gelegd voor het moderne Nederland. De Opstand tegen koning Philips II, die in 1568 begon en pas in 1648 tot een definitieve vrede leidde, is onderdeel van het collectieve geheugen.

Dat ook Purmerend een cruciale rol heeft gespeeld in de eerste jaren van de Opstand, is minder bekend. Vanaf 1572 lag het stadje vier jaar lang in de frontlinie en in 1574 werd een aanval door de troepen van de hertog van Alva ternauwernood afgeslagen. Het was de laatste serieuze poging Noord-Holland boven het IJ voor koning Philips II te heroveren. Het koningsgezinde leger leed een beslissende nederlaag.

In deze lezing zullen de lokale ontwikkelingen in Purmerend aan de hand van oude bronnen, prenten en schilderijen, worden belicht tegen de achtergrond van het grote verhaal van de tachtigjarige oorlog. Naast de slag om Purmerend in 1574 zal aandacht worden besteed aan de snelle ontwikkeling die de stad, mede dankzij de oorlog, in de jaren 1568-1648 heeft doorgemaakt.

Praktisch

De lezing wordt gegeven door Sjon Besseling en vindt plaats op 18 mei van 14.00 tot 16.00 uur in het Purmerends Museum. U kunt de lezing bijwonen voor slechts € 10,00 (inclusief koffie). U kunt zich opgeven bij het Purmerends Museum: info@purmerendsmuseum.nl.