Online lezing: Pierre Cuypers

Kunst- en architectuurhistoricus Oene Dijk leidt u door het imponerende oeuvre van Cuypers. Het is dit jaar – op 3 maart - honderd jaar geleden dat een van Nederlands meest bekende architecten stierf: Petrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuypers. Geboren op 16 mei 1827 in Roermond en aldaar ook gestorven op 3 maart 1921. Hij werd in 1851 stadsarchitect in zijn geboorteplaats, maar werd vooral beroemd toen hij naar Amsterdam vertrok en aldaar verantwoordelijk was als architect van twee van de belangrijkste gebouwen uit de 19de eeuw; het Rijksmuseum en het Centraal Station Amsterdam.

Cuypers, katholiek in hart en nieren, ontwierp veel kerken, waarbij hij een van de meest belangrijke vertegenwoordigers van de neogotiek werd. Zijn omvangrijke oeuvre omvat verder nog speciale restauraties, zoals die van kasteel de Haar, bijzondere huizen, waaronder zijn eigen huis in de Amsterdamse Vondelstraat, monumenten, het Baroniemonument in Breda en andere ontwerpen, die nog steeds zichtbaar zijn in ons straatbeeld; denk aan de fontein op het Binnenhof in Den Haag. Daarnaast toont de lijst van medewerkers en leerlingen het grote belang van Cuypers’ werkplaats; die in Roermond is nu de vestiging van het Museum Cuypershuis: van Karel de Bazel tot Hendrikus Wijdeveld.

Pierre Cuypers ontving veel prijzen en kreeg de hoogste onderscheidingen al tijdens zijn leven. Nu, honderd jaar na zijn sterfdag, leidt kunst- en architectuurhistoricus Oene Dijk u door een imponerend oeuvre, dat van Leeuwarden (Bonifatiuskerk) en Groningen (Sint Josefkerk) tot en met Maastricht (Sint Martinuskerk) nog steeds het Nederlandse architectuurlandschap bepaalt.

  • U volgt de lezing live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op uw eigen computer, laptop of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Tijdens de lezing ziet u de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien.
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de ONLINE lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.

 

De lezing wordt gegeven op:

  • Maandag 29 maart 2021:  14.00 tot 15.00
  • Zaterdag 10 april 2021:  11.00 tot 12.00

Kosten: 18 euro.

Meer informatie en inschrijven: Vrije Academie