Maarten van Heemskerkck was een boerenzoon met een aangeboren tekentalent. Hij groeide uit tot één van de meest gevraagde Noord-Nederlandse schilders in de 16de eeuw. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat hij als een gefortuneerd en gewaardeerd schilder overleed in Haarlem.
Na een aantal leermeesters besluit hij in de leer te gaan bij Jan van Scorel en leert hij in de ‘nieuwe manier uit Italië’ te werken. De volgende stap is een reis naar en een verblijf in Rome, met prachtige tekeningen van de Sint Pieter in aanbouw en de aanwezige antieke restanten als resultaat. Na zijn terugkeer in Haarlem neemt hij de positie van zijn vroegere leermeester daar in. Hij schildert portretten, devotiepanelen en mythologische werken in de maniëristische stijl, maar ook grote altaarstukken voor kerken in Haarlem, Delft en Alkmaar.
Spectaculair is daarbij het altaarstuk, dat hij maakte voor de Grote Kerk in Alkmaar. Het was het grootste altaarstuk, dat gemaakt werd in de Noordelijke Nederlanden. Na de Reformatie werd het verkocht en eindigde het in het Zweedse Linköping. Uiteindelijk zou ook de Beeldenstorm en de Reformatie van grote invloed zijn op de loopbaan van Van Heemskerck. Zijn laatste schilderij dateert uit 1566, het jaar van de Beeldenstorm. Daarna maakte hij vooral nog gravures, die over heel Europa in trek waren.
Deze kunstlezing vindt plaats op donderdag 21 november a.s. De Schilderwerken De Boer Zaal van De Brink. De zaal gaat open om 19.30 uur open. Tickets bestelt u via www.debrinkobdam.nl en kosten € 13,50 per persoon inclusief koffie/thee.
Bron: De Brink
Vul deze informatie aan of geef een reactie.