Lezing: Liefde in de Tweede Wereldoorlog

Over liefde in de Tweede Wereldoorlog is heel wat te doen geweest en nog steeds. Ook toen kregen mensen vlinders in de buik, in de schuilkelder of gewoon op straat. De band tussen liefde en oorlog is intiem en zo oud als de mensheid zelf. Liefdesaffaires en liefdesverdriet worden onder doodsbedreiging intenser beleefd.

Book 2 min

Verschillende liefdes

In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog merkten Nederlanders weinig van de bezetting. Er was weinig schaarste, de schouwburg was geopend en avond aan avond werd in menige uitgaansgelegenheid gedanst. Veel jonge vrouwen vielen voor de charmes van de bezetters. Zij verschilden zo van de Nederlandse mannen. Ze waren romantisch, hoffelijk en zagen er goed uit in hun strakke Wehrmacht-uniform. De meeste Duitse soldaten waren niet de wrede bruten die we kennen uit de films. Voormalige ’moffenmeisjes’ schetsen het beeld van jongens die heimwee hebben naar huis en met tegenzin de dienstplicht vervullen.

Lezing over Liefde in de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de lezing Liefde in de Tweede Wereldoorlog wordt verteld over onmogelijke verhoudingen tussen onderduikers en verzetslieden, over Nederlandse vrouwen die relaties hadden met Duitse soldaten en over huwelijken in Westerbork. Ook in Nederlands-Indië heeft zich op het gebied van de liefde het nodige afgespeeld. Dit wordt belicht aan de hand van een persoonlijk verhaal van een Japanse man en een Belgische vrouw over de ’troostmeisjes’ in de Oost. De lezing is een indringend verhaal over liefde, de risico’s en gevolgen daarvan.

Praktische informatie

De lezing op 11 en 12 februari wordt verzorgd door Rick Franke en vindt beide dagen om 13.00 uur plaats. Bezoekers van het museum kunnen de lezing gratis bijwonen. Als u reserveert bent u zeker van toegang. Reserveren kan via de website van het museum. Per rondleiding kan een beperkt aantal deelnemers worden toegelaten, dus geef u snel op.

Het museum is elke zaterdag en elke de 2e zondag van de maand open van 10.30 tot 16.30 uur. De toegang bedraagt € 7,50 voor volwassenen en € 4,00 voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting, veteranen en kinderen jonger dan 7 jaar hebben gratis toegang.

Het museum is gevestigd aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug. Het is goed bereikbaar per auto en beschikt over een eigen parkeerterrein.

Bron: Stadsherstel Amsterdam

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN