
In 1934 werd aan de Nieuwesluizerweg 42 in Slootdorp het Joods Werkdorp gebouwd. Het werkdorp was bestemd voor jonge Joodse vluchtelingen die er een opleiding konden volgen, waarmee ze in een veilig land aan een nieuwe toekomst konden bouwen. Dit gebouw herinnert daaraan. In de periode 1934-1941 woonden hier ongeveer 800 jonge mensen die in Duitsland geen mensenrechten hadden en dus geen onderwijs meer mochten volgen. Ze waren tussen de 15 en 30 jaar oud toen ze vluchtten.
Op 20 maart 1941 werd het Joods Werkdorp Wieringermeer door de bezetter ontruimd en werden 240 bewoners naar Amsterdam gevoerd. Hun verblijfplaats werd geregistreerd. Velen van hen werden later dat jaar bij een razzia opgepakt en naar Kamp Schoorl gedeporteerd, vanwaar ze uiteindelijk naar Mauthausen gingen. Daar wachtte hen een wrede dood. Zestig mannen en vrouwen mochten blijven tot 1 augustus 1941 om het bedrijf te ontmantelen.

Hoofdgebouw Joods Werkdorp. Foto aangeleverd.
Corien Hielkema is coördinator van educatieve projecten over het Joods Werkdorp Wieringermeer, namens de Stichting Informatie, Documentatie en Educatie Joods Werkdorp Wieringermeer. In haar lezing maakt ze duidelijk wat de achtergrond was van de vluchtelingen, waarbij de nadruk zal liggen op degenen die via Kamp Schoorl zijn weggevoerd. Aan de hand van hun persoonlijke verhalen, foto’s en interviews met hun kinderen ontstaat zo een beeld van hun dagelijks leven en van de droom die ruw werd verstoord.
De Stichting Joods Werkdorp wil aan volwassenen en kinderen in de Wieringermeer en daarbuiten de verhalen vertellen van de werkdorpers. De kinderen verwerken deze verhalen in opdrachten. Dat doen ze op hun eigen manier. Ze maken werkstukken, tekeningen, schrijven gedichten of presenteren. Zo richten ze “monumentjes” op, zodat wij niet vergeten. Zodat de werkdorpers in onze herinnering blijven leven. Een Joods gezegde luidt: “Je bent pas dood als je naam niet meer wordt genoemd.”

1936, Twee mannen op het veld in het Joodse werkdorp in de Wieringermeer. Fotocollectie Willem van de Poll.
Praktische informatie
Datum: dinsdag 22 april 2025
Locatie: De Blinkerd, Heereweg 150, 1871 EM Schoorl
Aanvang: 20:00 uur, zaal open om 19:45 uur
Toegang: voor leden van Scoronlo gratis, niet-leden betalen € 5
Deze lezing wordt in samenwerking georganiseerd door cultuur-historische vereniging Scoronlo en de Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Schoorl

1936, Vrouwen in de keuken in het Joodse werkdorp in de Wieringermeer. Fotocollectie Willem van de Poll.
Vul deze informatie aan of geef een reactie.