Lezing Huizenonderzoek in de stad Medemblik

De heer Peter Swart, medewerker van het Westfries Archief en voorzitter van Stichting Stadsherstel Medemblik, geeft een lezing over Huizenonderzoek in de stad Medemblik. Hij vertelt over bronnenonderzoek in het archief en neemt ons mee langs een aantal bijzondere huizen en oud-bewoners in de binnenstad van Medemblik. De lezing start om 19.30 uur en is georganiseerd door de NGV Noord-Holland Noord. Lezingen van de NGV Noord-Holland Noord worden gehouden bij het Westfries Archief.

Book 1 min

De laatste jaren is er toenemende belangstelling voor huizenonderzoek. Eigenaren vinden het vaak leuk om meer over de geschiedenis van hun huis te weten. ‘Hoe oud is mijn huis?’, is een veelgestelde vraag. Ook genealogen tonen interesse. Zij willen graag weten waar voorouders hebben gewoond en gewerkt.

Huizenonderzoek dient evenzeer als instrument voor de instandhouding van monumentale panden. Een gemeente kan zelfs een onderzoek verplicht stellen als onderdeel van een aanvraag omgevingsvergunning. Dat richt zich uiteraard vooral op de bouwconstructie en uiterlijke kenmerken van een huis.

In 2014 gaf Stichting Stadsherstel Medemblik opdracht voor een bouwhistorisch onderzoek naar een rijksmonumentaal woonhuis in Medemblik. Het doel was om de cultuurhistorische waarden van dit huis inzichtelijk te maken. Daarvoor werd een bouwhistorische opname van het huis gemaakt en vond bronnenonderzoek in het archief plaats. Het onderzoek leverde verrassende inzichten en resultaten op. Sindsdien zijn in Medemblik meer huizen onderzocht.

Toegang is gratis voor leden NGV, niet leden betalen € 5.-
Datum: 16 februari 2023
Tijd: 19:30
Locatie: Westfries Archief, Blauwe Berg 5c , Hoorn.

Omslagfoto: Westfries Archief, foto via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Bron: Westfries Archief

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN