Lezing en rondleiding: Een monument voor de burgemeester

Tijdens deze lezing met korte rondleiding hoort u alles over het leven van en het monument voor de Amsterdamse Burgemeester Tellegen.

Book 1 min

Burgemeester ir. Jan Willem Cornelis Tellegen was een bevlogen en sociaal bestuurder. Hij begon zijn carrière in Amsterdam in 1901 als directeur van de Dienst Bouw- en Woningtoezicht. Hij speelde een belangrijke rol bij het realiseren van vele nieuwe woningen voor arbeiders volgens de eisen van de Woningwet uit 1901 en de sanering van verkrotte stadswijken.

Hij stimuleerde de inzet van jonge, bevlogen architecten bij de bouw van deze woningen, en stelde daarbij vooral schoonheid voorop. Tellegen was ervan overtuigd dat het belangrijk was om mooi te bouwen, vanuit het idee dat het creëren van een fraaie woonomgeving zou leiden tot gelukkiger​, tevreden bewoners en ​een betere positie in de maatschappij. Een filosofie die ook bij de architecten van de Amsterdamse School hoog in het vaandel stond.

J.W.C. Tellegen. Via Museum Het Schip.

Tegenover Museum De Dageraad bevindt zich het Tellegenmonument. Tijdens deze lezing en korte rondleiding hoort u alles over het ontstaan van het monument, de symboliek, en de kunstenaars die er aan meewerkten.

De lezing met rondleiding wordt gehouden in Museum De Dageraad van 11.30-13.00 uur op de volgende data: 20 maart, 24 april, 22 mei en 19 juni 2022. Tickets kosten €15 per persoon en zijn te koop via de website van het museum.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN