Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Lezing en film: René Descartes in Egmond

16-05-2024

Cultuur-historische vereniging Scoronlo (Schoorl, Groet en Camperduin) organiseert op donderdag 16 mei a.s. - samen met de bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Schoorl - een lezing met film over René Descartes in Egmond.

Centrale vraagstelling in de lezing is de opmerking van archivaris Bruinvis van het archief in Alkmaar met betrekking tot het verblijf van René Descartes in Egmond (1637 en 1643-1649): ‘Om welke reden verbleef René Descartes zoovele jaren in dit vervallen dorp buiten het dagelijksch verkeer met andere geleerden? Indien hij voor zijn overpeinzingen de eenzaamheid zocht had hij wel een bevalliger plek kunnen vinden.’ (Cornelis Bruinvis, historicus in ‘De  Navorscher‘ van 1853).

Cornelis Bruinvis. Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

Descartes in Egmond

Heeft Bruinvis wel een correct beeld van de geschiedenis van Egmond, dat hij deze vraag zo formuleert? Historisch gezien was het een turbulente tijd. De Tachtigjarige Oorlog woedde, er waren grote godsdiensttegenstellingen. Maar het grootste kasteel ooit in Nederland gebouwd, stond in Egmond en de Abdij van Egmond behoorde tot een van de belangrijkste abdijen in die tijd. Beide waren weliswaar verwoest, maar het belang van Egmond kon je afmeten aan de bewoners die zich in Egmond in de loop der jaren, in navolging van de familie van Egmont hadden gevestigd.

Een van die bewoners was Cornelis Witsen, burgemeester van Amsterdam en voorman van de VOC die in Egmond zijn Buiten Tijdverdrijf had en in de Slotkapel begraven ligt. Maar er waren meer notabelen van naam in die tijd, die zich in Egmond een Buiten hadden laten bouwen. Het belangrijkste was echter dat Helena Jans van der Stroom er was gaan wonen! Wie zij was? U zult het horen tijdens de lezing over de periode dat Descartes in Egmond woonde.

René Descartes, beeld in Egmond aan den Hoef. Foto: IJsbrand van den Boogaard.

Filmvertoning

Na de pauze zullen de cineasten/filosofen Paul Hegeman en Pierre Drouot de film vertonen die zij samen hebben gemaakt over het verblijf van René Descartes in Egmond. Met behulp van het relaas van een Engelse romanschrijfster, een Franse filosoof, een Nederlandse onderzoeker en twee lokale historici, alle vijf geïnterviewd in het gevarieerde natuurschoon van de Egmonden, reconstrueren de filmmakers en filosofen Paul Hegeman en Pierre Drouot het leven en werk van Descartes in de periode waarin hij zich in Egmond had gevestigd. Dat biedt een doorgaans onbekende en zeer actuele blik op het leven en denken van de vermaarde Franse filosoof.

De film wordt gevolgd door een Q&A met Hegeman en Drouot.

Paul Hegeman en Pierre Drouot. Foto: Henk Warnaar.

Praktische informatie

datum              donderdag 16 mei 2024
locatie              De Blinkerd, Heereweg 150, 1871 EM  Schoorl
aanvang           20:00 uur, zaal open om 19:45 uur
toegang           voor leden van Scoronlo gratis, niet-leden betalen € 5

Bron: Cultuur-historische vereniging Scoronlo

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.